Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Festival de Muzen 2010


Festival de Muzen is een multidisciplinair evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd op verschillende locaties in Gooi en Eemland. Het festival biedt diverse acts op het gebied van jazz, dans, poetry, film & art, uitgevoerd door een keur aan topartiesten van Nederlandse bodem: gevestigde namen, oude meesters en aanstormend talent. Het festival presenteert verschillende kunstdisciplines tezamen op de podia van Eemland (dit keer in Amersfoort). Festival de Muzen is gratis toegankelijk.

Met steun van Amersfoort Jazz, Artishock Soest en Stichting Jazz Utrecht is de organisatie er wederom in geslaagd een avontuurlijk en eigenzinnig programma te presenteren. Hoogtepunten zijn de uitreiking van de Amer Award aan de bij zijn leven reeds legendarische pianist Rob van den Broeck en het grote slotconcert van het spraakmakende Bohemian Groove Orchestra.

Rob van den Broeck - tevens actief als grafisch en beeldend kunstenaar - zette als pianist zijn eerste schreden op het pad van de improvisatie in het trio van Tony Vos. Spoedig volgde Nederlandse tournees met Amerikaanse sterren als Ben Webster, Dexter Gordon en Louis Hayes. In de jaren zeventig maakte Van den Broeck furore met zijn eigen formatie Free Fair (met Dick Vennik), en fenomenen als Chris Hinze en Joe Farrell, behalve op piano ook op Rhodes en analoge synthesizer. Hij werkte voorts met grote orkesten in binnen- en buitenland en maakte talloze albums en tournees met musici als Charlie Mariano, Gerd Dudek, Tony Oxley, Tony Levin en het European Jazz Ensemble.

Bohemian Groove Orchestra (BGO) werd opgericht door toetsenist Stormvogel en fluitist Jeroen Pek, spraakmakende musici op het gebied van jazzrock. Het ensemble is een samenstelling van hun formaties Alter Ego Jazzbarock Consort en PitchWhiteStorm, aangevuld met multi-instrumentaliste Wieke Garcia en geluidsvormgever Mark Thur. BGO speelt in wisselende bezetting eigen composities: een eclectische mix van jazzrock, jazz, avantgarde, celtic, world, progrock, contemporary, middeleeuwse en klassieke muziek, musique concrete en eclectronic vintage.

VPRO-radio heeft zich gecommitteerd aan het festival. 'De Muzen' wordt opgenomen ten behoeve van een cd, uitzendingen op Radio 6 en internet (check
VPROJazzLive).

Klik hier voor meer informatie over Festival de Muzen.

(Maarten van de Ven, 7.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.