Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Gitaristenparade in Groningen

Guitar Night, dinsdag 27 april 2010, De Smederij, Groningen

Zo gaat dat bij die dinsdagavonden in de Groninger Smederij. Er stond een gitaaravond gepland met Freddie Bryant en Winfred Buma. Die laatste meldt zich ziek, goede raad lijkt duur, maar diezelfde middag heeft sessieleider Diederik Idema twee vervangers geregeld: Thomas Hilbrandie en Frank Wingold.

Bryant speelt voorbeeldig, wat je van een docent misschien ook wel mag verwachten, maar toch laat hij hier en daar reguliere nootjes weg en vervangt die door zijn eigen dingetjes. Hilbrandie is meer het introverte type. In 'Secret Love' soleert hij bezonken. Terwijl drummer Steve Altenberg en bassist Hans Lass hem het vuur aan de schenen leggen, plukt hij zich onverstoorbaar een baan door het liedje. Dat werkt prima.

Frank Wingold is weer een heel ander verhaal. In 'I’ll Remember April', het openingsnummer, sprint hij over een parcours vol obstakels. Hij lijkt even te stoppen, maar dat is slechts om een pirouetje te draaien, loopt een poos achterstevoren en trapt en passant een balletje op een belendend voetbalveld. Wingold heeft ook een uitgesproken fysieke manier van spelen; netjes noten wegen is er niet bij. Hoewel hij met plectrum werkt, heeft hij de nagels van zijn rechterhand laten groeien, zodat alle vingers voortdurend in touw zijn.

Als Diederik Idema zich na de pauze achter de piano zet en Bert van Erk de bas van Hans Lass overneemt, staat het sein op swing. 'Softly As In A Morning Sunrise' is in weerwil van zijn titel heavy en intens. Van Erk laat horen hoe je uptempo hoort te strijken en als Steve Altenberg in huis is, ja, dan heb je natuurlijk al heel snel een feestje. Hij is zo'n Complete Drummer met een groot gevoel voor structuur, die zijn kompanen met explosieve breaks en accenten in het gareel zweept.

Het slotnummer begint zijn leven als 'What Is This Thing Called Love', maar wordt ongemerkt naar 'I’ll Remember April' getransformeerd, waar geen mens problemen mee heeft, aangezien het maar één keer april is, nietwaar. Nou goed, twee keer, die eerste keer meegerekend.

(Eddy Determeyer, 3.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.