Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Gespleten persoonlijkheid Polar Bear
Polar Bear, maandag 17 mei 2010, Jazpower, Eindhoven

Bij veel jazzconcerten weet je na één set wel zo'n beetje wat je na de pauze kunt verwachten. Wie halverwege het concert van het Britse kwintet Polar Bear huiswaarts gekeerd was, had de band maar half gehoord. De musici lieten in de tweede set een heel ander gezicht zien, alsof ze muzikaal van een goedmoedige Dr. Jekyll veranderd waren in een alerte, opvliegende Mr. Hyde. Afgaande op het eerste deel van de avond zou je denken dat Polar Bear, rond de Schotse drummer Sebastian Rochford, voortgekomen was uit de Britpop.

Rochford, met fonkelende ogen onder een uitzinnige haardos, was de kalmte in persoon. Hij sloeg rustige, eenvoudig dansbare ritmes, waar twee tenorsaxofonisten pakkende melodieën overheen mochten blazen. Als ze al geen coupletten en refreinen speelden, leken die steeds om de hoek te liggen. Het was innemende, bijna vriendelijke muziek. Maar het was ook stilte voor de storm.

Na de pauze nam het gezelschap een korte aanloop alvorens het luchtruim te kiezen in wilde capriolen. Alle energie die ze opgespaard hadden, kwam er in roekeloos slingerende solo's uit. De elektronische ingrepen van Leafcutter John, die van tijd tot tijd ook ruig raggende akkoorden uit zijn gitaar ranselde, stuurden het geluid van de groep. Hij trok uit zijn computer een onaards knisperen tevoorschijn, hij zoog de tonen van de overige musici op, bewerkte ze en vlocht ze dooreen tot een woelig oppervlak. Daaruit vlogen de twee saxofonisten om beurten op, om vervolgens bassist Tom Herbert de vrije hand te geven in een lange, onverbiddelijk swingende solo.

Onder dit alles bleef Rochford ogenschijnlijk rustig, maar zijn drumpartijen werden allengs zwaarder en gevarieerder. Tot de hele groep explodeerde in een nummer dat dichter bij de punk lag dan bij de jazz, en uiteindelijk de cirkel sloot door te landen in het clubcircuit waar het voor de pauze in rondgezworven had.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(René van Peer, 21.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.