Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
En Mike Reed zag dat het goed was

Mike Reed's People, Places & Things feat. Art Hoyle, Julian Priester, Ari Brown, woensdag 28 april 2010, Bimhuis, Amsterdam

Drummer Mike Reed maakt deel uit van de nieuwere garde jazzmuzikanten in Chicago. Hij is onder andere bekend van zijn band Loose Assembly, en werkt met mensen als Rob Mazurek, Jeff Parker en Josh Berman. Vooral is hij een facilitator. Als lid van de AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians) zoekt Reed het in een diversiteit van projecten.

Zijn project People, Places & Things - een trilogie met als laatste cd 'Stories And Negotiations' - is bedoeld om de muziek uit het Chicago van de jaren vijftig te herinterpreteren en een link te leggen naar de hedendaagse moderne (free) jazz. Daartoe zijn drie oude helden uitgenodigd: trombonist Julian Priester, trompetist Art Hoyle en tenorsaxofonist Ari Brown. Alle drie met een flinke staat van dienst; Priester en Hoyle speelden in het Sun Ra Arkestra, Priester speelde ook met Art Blakey, Max Roach en John Coltrane. En Ari Brown met McCoy Tyner, Lester Bowie en Anthony Braxton.

Die link dus van verleden naar heden is absoluut geslaagd. Reeds composities zitten prachtig in elkaar, bevatten lekkere swingende straight-ahead hardbop, afgewisseld met mooie flarden free. Hij laat goed zien dat de afstanden ertussen inderdaad niet zo groot hoeven te zijn. Het past goed in elkaar en loopt als een trein. Niet in de laatste plaats door Reed zelf. Mike Reed is een ongelofelijk swingende drummer, zeer muzikaal, bijna melodieus spelend. Hij hield alles goed bij elkaar en was als bandleider vooral dienend aanwezig. Daarbij liet hij wat directie over aan altsaxofonist en vast bandlid Greg Ward.

De drie oude helden waren precies dat, heldhaftig maar ontspannen. Na een prachtige intro van trombonist Jeb Bishop zette Ari Brown meteen de toon met energieke solo's, strakke snelle loopjes gekoppeld aan een mooi geluid. Julian Priester liet fraaie abstracte klanken horen in zijn eigen compositie 'Urnack', schitterend begeleid door Reed met mallets, en in Sun Ra's 'El Is A Sound Of Joy'. Maar bovenal was Priester ontroerend in 'Big And Fine', een blues van David Boykin. Een fijngevoelige en aangrijpende solo, zachtzinnig maar duidelijk tot op het bot, en door de band vet uitgesmeerd. Geen wonder dat Ward en Reed elkaar tevreden glunderend aankeken.

Na de pauze speelde de band even tijdelijk in de kwartetversie, met 'About Us', van de gelijknamige cd. Met een sterk spelende Tim Haldeman op tenorsax en een even gierende Greg Ward ging de band nog meer los. Dat belooft wat; het kwartet speelt op 8 mei in SJU Jazzpodium Utrecht, 9 mei in Studio Loos, Den Haag en 12 mei in Paradox, Tilburg.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Koen Scherer.

(Margretha van den Bergh, 6.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.