Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Chris Potter in de verkeerde band

Chris Potter Underground, maandag 10 mei 2010, Bimhuis, Amsterdam

Velen waren, met mij, denk ik in gloedvolle anticipatie om het technisch vernuft Chris Potter te ervaren. Op zich werd dat ook duidelijk, blazen kan saxofonist Potter zeker wel. Veel ultrastrakke, ultrasnelle riedels van een bescheiden overkomende, maar desondanks technische showboat die het publiek gaf waar hij dacht dat het behoefte aan had. Een zachte ballad op basklarinet lukte ook, daar klonk hij zelfs wat gevoelig, maar de band gaf geen thuis. Daardoor klonk het als geheel vlak en ongeïnspireerd, tot helaas zelfs bijna lachwekkend. Drummer Nate Smith was in het eerste nummer nog wel aardig bezig met het verleggen van accenten, maar meteen daarna was het een dodelijk saai rechtuit 4/4 meppen waarin hij verbazingwekkend loos ging op zijn eigen werk. Niet soepel, niet swingend en totaal niet muzikaal.

En dan de gitaristen. Scott Colley was vervangen door Fima Ephron, die in de eerste set tamelijk wegviel omdat hij te weinig versterkt was ten opzichte van de rest, en op de achtergrond kalme baspatronen speelde. Leadgitarist Adam Rogers kwam ongeïnspireerd over, speelde vlak, continu dezelfde eindeloze melodiedeuntjes, vaak precies dezelfde als de melodielijnen van Potter. Wat het ook alweer saai maakte.

Aan het eind van het concert, in het allerlaatste nummer werd er - lo and behold - opeens gemusiceerd! De automatische piloot ging eraf, er werd gestopt met rammen, men ging naar elkaar luisteren en er klonk iets welluidends. Maar die vreugde was van zeer korte duur, want Nate Smith vond het nodig de lieflijk lopende melodie te verstoren met harde rimshots die er ritmisch en anderszins helemaal niet in pasten. En forceerde de zaak zodoende weer pijnlijk naar een quasi-funk meppartij.

Kortom, Chris Potter zat deze avond in de verkeerde band. Jammer, jammer, jammer.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Koen Scherer.

(Margretha van den Bergh, 19.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.