Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Avalonia treft genadeloos doel

Harmen Fraanje Avalonia Trio, vrijdag 14 mei 2010, Paradox, Tilburg

Het Harmen Fraanje Avalonia Trio ontstond gaandeweg als een soort muzikaal manifest tussen drie zeer aan elkaar gewaagde persoonlijkheden. Pianist Harmen Fraanje, drummer Flin van Hemmen en bassist Clemens van der Feen verkennen en analyseren zonder vooropgezet scenario summier aangedragen fundamenten en uitgangspunten, die uiteindelijk uitmonden in harmonische kunstwerkjes. Er is geen sprake van op zichzelf gerichte eenmansacties. De uiteindelijke uitkomst van de groepsimprovisaties blijft het gezamenlijke doel. Het publiek is getuige van deze onderlinge gesprekken, die hier en daar door het aftastende karakter wat onzeker overkomen, maar zeker in het tweede deel van het concert leiden tot prachtige conclusies.

Fraanje lijkt soms verzonken in de melodie en geeft met zijn immer heldere, sprankelende spel een extra dimensie aan de afwisselende thema's. Breekbare melodieƫn naast zware dramatiek, ritmische swing, bebop of blues. Dit drietal sluit vloeiend op elkaar aan in iedere wending. Het creatieve drumwerk van Van Hemmen is onmisbaar in dit trio. Hij moet soms klein en subtiel zijn, dan weer groots uit kunnen pakken. Moeiteloos en vol vertrouwen doet hij precies de goede dingen op het goede moment. Van der Feen vormt de verbindende factor en doet dit op een bescheiden doch doeltreffende wijze. Hij begeleidt en legt accenten waar nodig met strijkstok of vingers. De spetterende toegift, die als titel 'Country' meekreeg, is een uitstekend voorbeeld van een compositie waarin bovenstaande kwaliteiten uitermate goed tot uiting komen.

Uit deze bloeiende samenwerking is een cd gerold met de alles omvattende titel 'Avalonia'. Tijdens dit concert, als onderdeel van de release tour, werden nummers hiervan gespeeld, zoals 'Six Weeks', 'Nieuwe Poging', 'Ff' en 'Roundabout'. Ook 'Philippe', een ode aan gitarist Philippe Catherine, is een track van de cd. Op zijn lijf geschreven, zou ik zeggen, met een knap staaltje subtiel handenwerk van drummer Van Hemmen. In 'Ballad', een nieuwe compositie, laat Fraanje zien dat een ballad geen grotere titel nodig heeft. Zijn inleving en hang naar lichtheid treft genadeloos doel. Prachtig.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Monique van der Lint.

(Donata van de Ven, 24.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.