Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
William Parker & Hamid Drake - 'Volume 2: Summer Snow' (AUM Fidelity, 2007)

Opname: 2006

'Volume 2: Summer Snow' is een album dat om één of andere reden min of meer onopgemerkt aan me voorbij is gegaan en waar ik, als ik het niet gevonden had, nooit van had gehoord. En dat is jammer. Dit album, opgenomen door de ritmesectie die misschien wel de beste van de hedendaagse Amerikaanse freejazzscene is, is uiterst aangenaam. Het heeft maar zijdelings met jazz te maken en leent minstens evenveel van minimal music en de Indiase en oosterse traditie. Het is zo mooi ondanks, en misschien omdat, het bijna op het randje van new-age-achtige kitsch balanceert.

De percussie van Hamid Drake verschuift vaak subtiel van accent en laat de nummers ongemerkt in elkaar overlopen. De melodische lijnen van William Parker, die maar incidenteel bas speelt op dit album, maar wel doson'ngoni, shakuhachi, dumbek, talking bowl en water bowl, zijn redelijk subtiel en herhalen zich. Wanneer hij zijn bas tevoorschijn haalt is hij onverslaanbaar melodisch, maar ook op de andere, obscuurdere instrumenten heeft hij een aanpak die laat zien dat hij jarenlang met Drake heeft gespeeld. Het lijkt net telepathie.

Je wordt soms bijna in slaap gesust – het instrumentarium is vrij minimaal wanneer er maar twee man speelt. Toch word je vaak op dat moment weer wakker geschud; zo is er op twee nummers een overdub op shakuhachi, wat voor nét wat meer ruimtelijkheid zorgt. Wie geconcentreerd is, kan ook in de minimale details veel schoonheid ontdekken. Dat is waar dit album, dat zo naast Paul Bley's 'Open To Love' op het te korte lijstje 'free jazz voor bij het haardvuur' kan, zijn kracht aan ontleent.

Meer horen?
Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Sybren Renema, 23.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.