Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Sean Bergin's New Mob – 'Chicken Feet' (Pingo Records, 2009)

Opname: 2007

Het zal gezellig zijn geweest in het Amsterdamse Bimhuis, die septemberavond in 2007. De voorstelling van Sean Bergins zeskoppige New Mob had wel wat van een hedendaags soort vaudeville-theater. Compleet met gedresseerde hondjes – alleen de buikspreker ontbrak.

De combinatie Bergin, op fluit, en Alan Purves, op allerhande percussie, in 'Just Sing' is intrigerend, om niet te zeggen lichtelijk anarchistisch. Als Felicity Provan op trompet en dochter Una Bergin (zang) zich erbij voegen, vloeien de klanken ineen en ontstaat een hallucinant schilderij. Una zingt zelfverzekerd, helder en krachtig, maar de sopraan heeft ook een kwetsbare kant. Als om aan te geven dat ze zich in (minstens) twee culturen beweegt, zingt ze met haar vader kwela en canons, bij voorkeur in een en hetzelfde nummer.

Het nummer 'Hatfield & MacDougal' lijkt me naar een Britse straathoek te verwijzen, waar je in de pub volkswijsjes kunt horen en desgewenst mee kunt galmen. Harpiste Anna Nijdam begeleidt je.

Dit album is een trait d'union tussen het exuberante van Bergins oude Mob (My Own Band) en de meer ingetogen muziek die hij recentelijk met de Braziliaanse gitarist Rogério Bicudo maakt. Als zodanig is 'Chicken Feet' niet slechts een album waarin de tongue-in-cheek humor zachtjes pruttelt en bruist, maar ook een waardevol document.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz Magazine.

Labels:

(Eddy Determeyer, 14.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.