Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
John Coltrane – 'Best Of' (Blue Note, 2009)

Opnamen: 1956-1958

Voor saxofonist John Coltrane geldt wat ook op trompettist Miles Davis (zie diens
recensie) van toepassing is: geen van beiden waren ze Blue Note-artiesten. Coltrane nam zelfs niet meer dan éénmaal een album voor dit label op, 'Blue Train' uit 1957. Maar de saxofonist was in die dagen een van de meestgevraagde sidemen voor platensessies en zo horen we hem hier in een negental verschillende bezettingen. Met zijn krachtige, beweeglijke, bijna autoritaire spel weet hij de aandacht keer op keer naar zich toe te zuigen.

De overige muzikanten laten zich evenmin onbetuigd. Dit driedubbelalbum is een ware piano party. Sonny Clark trippelt als een elfje over de toetsen en de percutante stijl van McCoy Tyner is hier, in een sessie uit 1960 voor Roulette, al zo goed als uitgekristalliseerd. Hier hebben we het prototype van het Coltrane Quartet te pakken; een paar maanden later zou drummer Elvin Jones de vriendelijk tikkende Billy Higgins vervangen en werd 'My Favorite Things' vastgelegd. Thelonious Monk is gewoon Monk. De grootste verrassing is Cecil Taylor, die hier (1958) in het zoeken naar plek voor zijn noten nog vaag aan Monk herinnert. Maar waar Monk een beer is, is Taylor een lammetje dat in de wei dartelt. Het moet een vreemde gewaarwording zijn geweest, destijds. Cecil Taylor plaatst geen keurige akkoorden onder zijn solisten, hij legt zijn noten te vondeling.

Van de solisten moet ook trompettist Lee Morgan genoemd worden – de inlay zwijgt overigens over de bezettingen. Morgan schittert in Johnny Griffins 'Blowing Session', achter de vodden gezeten door de explosieve Art Blakey op drums. Elders geeft hij staaltjes van microfoontechniek waar je u tegen zegt. Hij gebruikt de natuurlijke echo van de studio off mike om zijn statements extra kracht bij te zetten.

Kortom: verwen jezelf, zou ik zeggen.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz Magazine.

Labels:

(Eddy Determeyer, 17.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.