Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Mike Reed op tour met oude jazzhelden uit Chicago


Met zijn project People, Places & Things (PP&T) wil drummer Mike Reed eer betuigen aan de jazzscene van Chicago in de jaren 1954-1960. Mensen als saxofonist Ira Sullivan (Art Blakey Jazz Messengers, Rahshaan Roland Kirk Quintet), trombonist Julian Priester (John Coltrane Africa Brass, Max Roach, Sun Ra Arkestra) en trompettist Art Hoyle (Sun Ra Arkestra, Lionel Hampton) maakten deel uit van een actieve, levendige jazzscene die aan de basis staat van Chicago's huidige positie in het centrum van de creatieve jazz- en improvisatiemuziek.

In bewerkingen van composities uit die tijd en in eigen stukken van Reed en andere bandleden worden invloeden uit de jaren vijftig vermengd met hedendaagse muzikale opvattingen. Of zoals het jazzmagazine DownBeat schreef: "These ensembles don't simply re-create; they create."

In de kern bestaat PP&T uit vier musici van de jonge generatie (Mike Reed - drums, Jason Roebke - contrabas, Tim Haldeman - tenorsax, Greg Ward - altsax), die een belangrijke rol spelen in de huidige jazz- en improvisatie scene van Chicago. Ze hebben een drietal albums uitgebracht; hun debuut 'Proliferation' bevat eigen bewerkingen van stukken uit de jaren vijftig, voor hun tweede cd 'About Us' schreven ze hun eigen composities. Tijdens het Chicago Jazzfestival van 2008 werd de groep uitgebreid met Ira Sullivan, Julian Priester en Art Hoyle, en de jongere Jeb Bishop. De neerslag van dat concert is te horen op de cd 'Stories And Negotiations'.

Ira Sullivans gezondheid laat het jammer genoeg niet toe om lange vliegreizen te maken. Daarom wordt hij tijdens deze korte tournee vervangen door tenorsaxofonist Ari Brown.

Voorafgaand aan het optreden is er aanstaande woensdag om 19.30 uur een openbaar interview met de oude jazzhelden uit Chicago. Sun Ra Arkestra-veteranen Art Hoyle en Julian Priester delen samen met één van de AACM-peilers Ari Brown hun verhalen, ervaringen en ideeën met het publiek. Gespreksleider Larry Kart spreekt met hen over de eerste ontwikkelingen van Chicagoans Herbie Hancock, Jack DeJohnette, Andrew Hill en Muhal Richard Abrams en over de hoogtijdagen van het clubcircuit.

Mike Reed's People, Places & Things Octet speelt morgen in de Musiktriennale, Keulen, woensdag 28 april in het Bimhuis, Amsterdam en vrijdag 30 april in Kunstencentrum BELGIE, Hasselt. Als kwartet speelt People, Places & Things nog in De Singer, Rijkevorsel (7 mei), SJU Jazzpodium, Utrecht (8 mei), Studio LOOS, Den Haag (9 mei) en Paradox, Tilburg (12 mei).

Meer horen?
Op de
website van Mike Reed kun je luisteren naar muziek van Mike Reed's People, Places & Things Octet.

(Maarten van de Ven, 26.4.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.