Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Robin Verheyen - 'Starbound' (Pirouet Records, 2009)

De ontwikkeling van de nog steeds jonge Belgische saxofonist Robin Verheyen (Turnhout, 1983) kent een stormachtig verloop. Sinds hij zijn domicilie naar New York heeft verlegd, lijkt zijn spel er alleen maar beter op geworden. Zijn studie en de vele gigs in the Big Apple leggen hem bepaald geen windeieren. Daarvan getuigt de tweede cd van zijn internationale kwartet; die is namelijk nóg beter dan zijn toch al niet te versmaden vorige cd '
Painting Space' uit 2008.

In vergelijking met die plaat is de Franse bassist Remi Vignolo vervangen door het Belgische supertalent Nic Thys, die een mooie diepe en ronde toon uit zijn contrabas weet te halen. Daarmee is de internationale inbreng van het kwartet teruggebracht tot pianist Bill Carrothers. Wie zijn fluwelen en vaak tot melancholie stemmende toucher ooit heeft gehoord, weet dat die evenwel in goede handen is bij deze Amerikaan. Over drummer Dré Pallemaerts kunnen we kort zijn; de man speelt met een enorme subtiliteit en inlevingsvermogen, zijn drumspel is in alle facetten boeiend, zonder expliciet de aandacht op te eisen.

Die aandacht mag voorbehouden blijven aan de voortreffelijke composities op dit album, op twee na alle afkomstig uit de koker van Robin Verheyen. Van de happy uptempo opener 'On The House' en het bezwerende 'Lamenting' via het spannende miniatuur 'Waves' en het klassiek-achtige kleinood 'Tree Line' naar de intieme afsluiter 'I Wish I Knew' (de enige standard op deze cd). In liefst negen van de elf nummers verkiest Verheyen de sopraansax boven de tenorsaxofoon. En inderdaad, juist op dat instrument klinkt hij zo prangend mooi, steeds op zoek naar die ultieme noot. Soms voorzichtig kietelend, dan weer overtuigend en meeslepend.

'Starbound' is een meesterlijke proeve van bekwaamheid. Een cd vol hedendaagse vrijzinnige jazz, die je kunt blijven draaien, al was het maar om 55 minuten lang even in de waan van het geluk te kunnen verkeren.

Meer horen?
Op de MySpace-pagina van Robin Verheyen kun je luisteren naar twee tracks van dit album: 'On The House' en 'Waves'.

(Maarten van de Ven, 17.4.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.