Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Ruben Sanama wint Deloitte Jazz Award 2010


Ruben Samama heeft gisteravond in het Bimhuis te Amsterdam de Deloitte Jazz Award 2010 gewonnen. Aan de jazzprijs is een geldbedrag verbonden van € 20.000,-. Samama wordt tevens uitgenodigd om concerten te geven in het Concertgebouw te Amsterdam (30 juli) en op de Brussels Jazz Marathon 2011. De twee andere finalisten Lars Dietrich en Reinier Baas kregen beiden een stimulansprijs van € 2.500,-.

Samama gaf een exposure van alles wat met de contrabas mogelijk is, ook strijkend en met een buitengewoon muzikaal gebruik van elektronica. Ook toonde hij in de blues een ongelofelijk ritmegevoel. De jury werd verder getroffen door zijn originaliteit en zin voor avontuur, en door de manier waarop hij zijn medemusici wist te inspireren.

De drie kandidaten traden tijdens de finale in een vol Bimhuis op met het Stefan Lievestro Trio. Ze speelden als verplicht werk 'A Night In Tunisia' van Dizzy Gillespie. De presentatie van de avond was in handen van Wilfried de Jong.

Ruben Samama (25) groeide op met muziek; zijn moeder is fluitiste, vader componist en bekend musicoloog. Op zijn dertiende werd hij al toegelaten op de 'jong talent'-afdeling van het Haagse Conservatorium, waar hij bas en klassieke compositie studeerde bij Hein van de Geyn en Roderick de Man. Hij studeerde daar in 2007 af en vervolgde zijn studie aan de Manhattan School of Music, waar hij zijn Masters haalde. Hij woont en werkt momenteel in New York.

Sanama heeft veel muziek voor film en theater geschreven. Hij deelde het podium met onder anderen Dave Liebman, Randy Brecker en Bob Mintzer. Hij leidt zijn eigen band, waarmee hij in 2007 zijn debuut-cd 'Hotaru' opnam en werkt internationaal met de Colombiaanse zangeres Lucia Pulido, de Europese formatie Subtone en de Belgische pianist Jef Neve. Ruben stond in 2009 in de halve finale van de Thelonious Monk Competition in Washington.

De Deloitte Jazz Award is de grootste Nederlandse aanmoedigingsprijs voor jazzmusici. De Award is bedoeld voor getalenteerde musici die in Nederland gevestigd zijn, hier al een zekere bekendheid hebben verworven en aan het begin van een internationale carrière staan.

De jury bestond uit Benjamin Herman (musicus), Amanda Kuyper (jazzjournalist), Jan Menu (musicus, producer), Jacobien Tamsma (impresario) en Bert Vuijsje (journalist, jazzrecensent).

De Deloitte Jazz Award werd dit jaar voor de negende maal uitgereikt. Eerdere winnaars waren violist Oene van Geel (2002), klarinettist/baritonsaxofonist David Kweksilber (2003), saxofonist Joris Roelofs (2004), bassist Stefan Lievestro (2005), violist Jeffrey Bruinsma (2006), altsaxofonist Ben van Gelder (2007), pianist Michel Vanoucek (2008) en pianiste Kaja Draksler (2009).

(Maarten van de Ven, 15.4.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.