Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Pierre Courbois 70: boek en tour


Op vrijdag 23 april 2010 wordt drummer Pierre Courbois 70 jaar. Als drummer staat hij al sinds 6 november 1957 op het podium. Zijn eerste compositie schreef hij al in 1953! Een en ander gaat het hele jaar gevierd worden met zijn kwintet, dat per 'blokje' van samenstelling zal verwisselen.

In 2008 won Courbois de VPRO/Boy Edgar Prijs. Het juryrapport roemde de drummer: 'Pierre Courbois is één van de belangrijkste vormgevers van de moderne Nederlandse jazz, een vooraanstaand ambassadeur daarvan in het buitenland, en een belichaming van de creatieve geest die de muziek kenmerkt. Zijn gebruik van aan andere culturen ontleende oneven maatsoorten heeft het ritmische vocabulaire van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek aanzienlijk uitgebreid.'

Op zijn verjaardag (23 april) treedt Courbois met zijn kwintet op in Kunsthuis 13 te Velp, een dag later staat de groep in de Stadsschouwburg te Arnhem en op vrijdag 7 mei staat een concert gepland in de Tor te Enschede. Tijdens deze optredens bestaat het Pierre Courbois Quintet uit: Toon de Gouw - trompet, Jan Menu - bariton en sopraansax, Willem Kühne - piano, Egon Kracht - contrabas en Pierre Courbois - composities en drums.

Zaterdag 24 april wordt overigens een speciale dag voor Courbois. In de Stadsschouwburg te Arnhem presenteert Pauline Krikke (burgemeester van Arnhem) het boek 'Révocation' (genoemd naar de gelijknamige cd van zijn 5/4 Sextet), dat handelt over het leven van deze sympathieke drummer. Een heel scala aan gasten werkten hieraan mee: Paul Kusters, Titus Schulz, Remco Takken, Bert Vuijsje, Gunter Hampel, Manfred Schoof, Martin Fondse, Polo de Haas, Jeroen de Valk, Rein de Graaff, Jacques Los, Ken Vos, Jasper van 't Hof, Theo Loevendie, Ton Verbeeten, Loek Dikker, Ilja Reijngoud, Jasper Blom, Niko Langenhuijsen, Heribert Wagner, Egon Kracht, Jos Janssen, Peter Krijnen, Martin Hogeboom, Leo van Oostrom, Colin Seijdel en vele anderen.

Kijk voor meer informatie op de website van Pierre Courbois.

Meer weten?
Klik hier voor een interview met Pierre Courbois.

(Maarten van de Ven, 16.4.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.