Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Peter Herbolzheimer overleden


Zaterdag 27 maart stierf op 74-jarige leeftijd de Duitse orkestleider, arrangeur en voormalig trombonist Peter Herbolzheimer. Hij werd geroemd om zijn inspanningen om de jazz in Duitsland te promoten.

Herbolzheimer kwam ter wereld op de laatste dag van 1935 in Boekarest. Op 16-jarige leeftijd kwam hij naar Duitsland, waar hij trombone studeerde in Neurenberg. Na zijn studie speelde hij in diverse jazzensembles, waaronder het orkest van Bert Kaempfert. In 1969 stichtte hij zijn eigen bigband Rhythm Combination & Brass, met vele bekende jazzmuzikanten, zoals Art Farmer en Niels-Henning Ørsted Pedersen in de vaste bezetting, maar ook met Metropole Orkest-coryfeeën als Bart van Lier, Jan Oosthof en Peter Tiehuis en cracks als Ack van Rooyen en Ferdinand Povel.

In 1972 schreef hij samen met Dieter Reith und Jerry van Rooyen muziek voor de Olympische Spelen van München. Daarna was hij meer dan vijftien jaar verantwoordelijk voor de blazersarrangementen voor het Panikorchester van Udo Lindenberg, waarin hij zelf trombone speelde. Vanaf 1987 leidde hij met groot enthousiasme het Duitse nationale jazzjeugdorkest BuJazzO (Bundesjazzorchester), een opleidingsorkest voor talentvolle musici.

In de vroege jaren zeventig werd Herbolzheimer een veelgevraagd arrangeur voor The Skymasters en het Metropole Orkest, voor programma's als AVRO's Swingtime, speciale gelegenheden (60 jaar AVRO in 1983, jubileumconcert Greetje Kauffeld 2007) en festivals (Holland Festival 1972, Nordring rendez-vous 1973/74). Beroemde solisten als Art Farmer, Greetje Kauffeld, Hubert Laws en Toots Thielemans vertolkten dan zijn arrangementen.

Als één van de hoogtepunten uit zijn carrière vermeldde Herbolzheimer de samenwerking met Herbie Hancock en het Metropole tijdens het North Sea Jazz Festival van 1994.

Bronnen: Muziekbibliotheek van de Omroep, Radio 6

(Maarten van de Ven, 4.4.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.