Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Rolling Movement = Go On

'Serendipities' door Bik Bent Braam, donderdag 1 april 2010, Paard van Troje, Den Haag

En: Nose = Do Something Like the Indicated Musician. Dat zijn een paar van de fysieke cues waarmee de muzikanten van Bik Bent Braam elkaar aansturen. Dit keer onder de paraplu van 'Serendipities' gaat Bik Bent Braam ieder concert het avontuur aan. Een goed gekozen naam, want improvisatie is hun bekende handelsmerk en iedere muzikant binnen de band moet de gave hebben om 'gelukkige ontdekkingen' te doen. En als dat lukt, gaat de figuurlijke schatkist open en laat je je meevoeren op de flow van het orkest.

Voorafgaand aan het concert werd een heel aardige korte film van Jellie Dekker vertoond, waarin de muzikanten elkaar karakteriseren en waarin pianist Michiel Braam over de werkwijze van het orkest vertelt. Braam ziet zichzelf tijdens de concerten niet als orkestleider, maar als orkestlid. Het is ook een democratisch orkest. De verantwoordelijkheid voor het resultaat ligt bij de muzikanten zelf, en vergt van iedereen een totale betrokkenheid in het moment. Vanuit de keuze voor improvisatie is er als vanzelfsprekend een soort strijd; je moet dwarsliggen en elkaar uit de muzikale kast lokken. Het is ook een doel op zich om steeds verder af te drijven van het spaarzame dat gecomponeerd is - wat basismateriaal en cues van blad - en vooral om zichzelf nooit te herhalen. Vanuit de gedachte van 'in het moment zijn', is ieder moment volstrekt uniek en herhaling heeft daarom geen meerwaarde.

Dit concert was er één van voortdurende flow. Niet op de tenen bedachtzaam, niet aarzelend zoekend of aansluitend, maar vooral elkaar snel vindend met een overall fiks tempo. Er zat een flinke vaart in, met snelle overgangen tussen diverse stijlen. Dat verhinderde overigens niet het ontstaan van rustige momenten, waarin bijvoorbeeld Wilbert de Joode op contrabas prachtig uitkwam met melodieuze lijnen. Of die gevoelige passage waar de tubas zich eenzaam kretend doorheen manifesteerden. Altsoxofonist Bart van der Putten viel op met een expressieve solo. Trombonist Wolter Wierbos en drummer Michael Vatcher als altijd zeer creatief inspelend op iedere opening. En dan weer op naar de volgende bewuste ontregeling.

Soms moet je in het leven niet teveel willen regelen, maar het avontuur aangaan en gewoon gelukkig ontdekken.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Koen Scherer.

Meer zien?
Klik hier voor een fotoverslag door Cees van de Ven van het concert dat Bik Bent Braam gaf bij Jazzpower, in Wilhelmina, Eindhoven op maandag 12 april 2010.

(Margretha van den Bergh, 12.4.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.