Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Fantasierijk klankenavontuur

Jeroen van Vliet & Sikeda, vrijdag 2 april 2010, Paradox, Tilburg

Sikeda, het nieuwe geesteskind van Jeroen van Vliet (piano, synths), ontstond na een compositieopdracht van North Sea Jazz in 2008. Van Vliet voegde Afra Mussawisade (percussie), Erwin Vann (sax) en Jörg Brinkmann (cello) toe aan zijn reeds bestaande trio (Frans van der Hoeven, bas en Pascal Vermeer, drums) et voilà, Nederland is een vernieuwende en verfrissende formatie rijker! Met dit sextet nam hij ook de cd 'Thin Air' op, die vanavond gepresenteerd werd aan het verwachtingsvolle en in groten getale opgekomen publiek.

Van Vliet verdient in ieder geval een dik compliment voor de pareltjes van composities, die allen van zijn hand zijn. Ze blinken niet alleen uit in verbeeldingskracht, maar ook in zeggingskracht. De groep bedient zich met veel elektronica, die echter nergens overdadig is, maar juist zeer doelgericht wordt ingezet. Zoals in 'Thin Air', waarin je jezelf als ruimtereiziger waant dankzij de spacy inzet ervan, en 'Breeze', waarin de elektronische samples en het sprankelende spel van Van Vliet als een zomerwind voorbij waait.

Er ontstonden klankenmelanges met een bijna metafysische inslag. Hoewel de piano een prominente rol speelde in het geheel, bleef Van Vliet zelf soms bewust wat op de achtergrond, waarmee hij ruimte creëerde waar met name Vann en Brinkmann een dankbare invulling aan gaven. Vooral de celloklanken van Brinkmann, soms elektronisch vervormd, gaven de kleurrijke composities een exclusief tintje. Vann soleerde veel en speelde met name een beeldschone melodielijn annex impro in het ritmische 'Bring Me Home'. Maar door zijn enigszins ingetogen, bijna verlegen houding leek zijn performance soms niet helemaal uit de verf te komen. De samenklanken met Brinkmann matchten echter voortreffelijk en waren een wederkerend item.

Arabische invloeden zoals in 'Al-Kirbah' zorgden voor een mysterieuze sfeer en opzwepende ritmes. Terwijl het op Bach geïnspireerde 'Sun Dial' klassiek begon op de vleugel en eindigde met een vrolijk, heupwiegend reggaeritme! Heerlijk was het om te zien wat Mussawisade met zijn dynamische handenwerk teweeg bracht bij Vermeer. De interactie lokte hem uit de tent, wat zijn toch al inventieve drumwerk alleen maar versterkte. Het zigeunerachtige 'Meander' deed zijn naam eer aan door een enorme tempoversnelling, mede dankzij de immer strakke, maar stuwende baslijn van Van der Hoeven, en extra swing van Mussawisade, waarop Van Vliet een prachtige solo neerzette.

Sikeda ontpopt zich als een fantasierijk klankenavontuur met als constante factor het immer inspirerende pianospel van Jeroen van Vliet. Nieuwsgierig geworden? In de tour staan Amsterdam, Enschede en Leiden nog op het programma. Een aanrader!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Monique van der Lint.

(Donata van de Ven, 9.4.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.