Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Oscar Peterson – 'In Concert' (Laserlight, 2009)

Opname: 1961-1969

Pianoreus Oscar Peterson had in de jaren zestig de top bereikt. Geen andere jazzpianist evenaarde hem qua techniek en populariteit – en qua inkomen, vermoedelijk. Deze cd bevat door Europe 1 in de periode 1961-1969 in Parijs vastgelegde concertfragmenten.

Het openingsnummer 'Dahoud' laat horen waarom de pianist ook critici had die hem van techniek-om-de-techiek betichtten. Componist Clifford Brown speelde het in de oorspronkelijke versie laid-back, maar Peterson klinkt hier alsof hij de Roadrunner moet in zien te halen. Daarbij zul je hem niet op een foutje betrappen. Sterker: wanneer er ergens een steekje dreigt te vallen, verdenk je de pianist ervan zoiets expres te doen, zodat hij daar dan weer een fraaie draai aan kan geven.

Het door Benny Golson aan Brown opgedragen 'I Remember Clifford' begint als een ballad, maar halverwege sprint Peterson er weer vandoor. Zijn angstwekkende techniek kan hij ook heel smaakvol toepassen, zoals in 'My One And Only Love'. Zo horen we de Canadese geweldenaar het liefst, wanneer hij een song mooi geconstrueerde spanningsbogen geeft ('Main Stem'), van weidse vergezichten voorziet ('Satin Doll'), of met een van noot tot noot variërende dynamiek verfraait ('You Look Good To Me'). Daarbij profiteert hij uiteraard optimaal van zijn superieure secondanten, bassist Ray Brown en drummer Ed Thigpen, voor wie geen escapade te link is.

Curieus is het nummer 'Where Do I Go From Here', dat we kennen als de Swing Era-ballad 'The Lamp Is Low', die weer gebaseerd was op Maurice Ravels 'Pavane Pour Une Enfant Défunte'. Benieuwd naar de volgende vermomming.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz.

(Eddy Determeyer, 27.4.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.