Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jeroen van Vliet & Sikeda - 'Thin Air' (Challenge Records, 2010)

Opname: juni 2009

Pianist Jeroen van Vliet had de eer om in 2008 voor het North Sea Jazz Festival een Jazz Competition Assigment te ontvangen. Een speciale prijs voor een toonaangevende musicus om speciaal voor het festival nieuwe composities te schrijven en uit te voeren door een zelf samen te stellen muziekgezelschap. Van Vliet formeerde de groep Sikeda, bestaande uit zijn al langer bestaande trio met Frans van der Hoeven op bas en Pascal Vermeer op drums, aangevuld met cellist Jörg Brinkmann, tenorsaxofonist Erwin Vann en percussionist Afra Mussawisade.

Met deze verfrissende instrumentatie had Van Vliet de beschikking over een breed scala aan klankmogelijkheden en schreef hij pakkende composities, met een zodanige transparantie waarbij elke muzikant evenwichtig de ruimte kreeg die hem op het lijf geschreven was. Na een succesvolle uitvoering tijdens het festival heeft Van Vliet zijn meesterwerk, want zo is de muziek die hij schreef en uitvoerde zeker te betitelen, vastgelegd op de cd 'Thin Air'. Het is met recht een juweel van een cd te noemen. De formule die Van Vliet hanteerde, pakt ook op de cd buitengewoon geslaagd uit.

De lyriek die van Vliet als pianist zo eigen is heeft hij knap verweven in zijn composities. Krachtige maar altijd verfijnde ritmes, waarbij drummer Vermeer en percussionist Mussawisade elkaar geen moment in de weg zitten, worden afgewisseld met verstilde melodielijnen, waarbij de klanken van saxofonist Vann en cellist Brinkmann op sommige momenten haast lijken samen te smelten. Beiden soleren ook sterk naast leider Van Vliet zelf, die - zonder dominant te zijn - duidelijk de spil in het geheel blijft met indrukwekkend pianospel. Het is filmische muziek. Als luisteraar word je meegezogen in de verrassende klanken. Van gepassioneerde Arabische klankkleuren en opgewekte blijmoedige grooves tot transcendente ingetogen sounds.

'Thin Air' is een cd die geen moment verveelt. Er is voldoende ruimte om met je eigen fantasie een invulling te geven. Het is als een soort sound-cinema; muziek die je pakt, meeneemt en die je na een muzikale reis weer geïnspireerd en verfrist de wereld laat inkijken!

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Jeroen van Vliet kun je van deze cd het nummer 'Mudra' beluisteren.
Jeroen van Vliet & Sikeda is ook nog live te zien in: Prospero, Den Haag (7/4), De Doelen, Rotterdam (9/4), Bimhuis, Amsterdam (10/4), De Tor, Enschede (16/4) en De Bircht/Tuinzaal, Leiden (24/4).

Labels:

(Koen Scherer, 1.4.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.