Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Ed Baatsen – 'Up Close And Personal' (eigen beheer, 2010)

Opname: 2009

'Up Close And Personal' is een uitstekende titel van de solo-cd van pianist Ed Baatsen. Het zijn precies de juiste bewoordingen om deze cd te omschrijven. Zijn spel is wat ingetogen, met een zachtmoedige, fraaie lyriek. Baatsen heeft een fijnzinnig toucher. Zijn composities zijn rijk aan klankkleuren. Ze zijn ook zorgvuldig op de cd gerangschikt.

Baatsen maakt gebruik van fraaie harmonieën en akkoordliggingen. Geen stortvloed van noten; het avontuur wordt juist gezocht in het kleine en het fijnzinnige. De composities zijn transparant, zodat de luisteraar zich kan laten meenemen in allerlei muzikale landschappen, waarbij er voldoende ruimte blijft om ook eigen fantasieën zijn beloop te laten gaan. Opvallend is dat Baatsen zijn composities sterk en verrassend laat eindigen. Als luisteraar word je daardoor weer even in het hier en nu teruggebracht.

Persoonlijk vind ik 'The Impressionist' het hoogtepunt van de cd; een nummer met veel variatie en een improvisatie waarin Baatsen wat uitbundiger is dan in de andere tracks. Iets wat deze bescheiden pianist gerust wat vaker zou mogen doen, maar aan de andere kant siert deze bescheidenheid hem juist; het karakteriseert deze cd op een bijzondere manier.

Klik
hier om de cd te bestellen.

Labels:

(Koen Scherer, 5.4.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.