Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik / Terugblik
Go where Narcissus takes you

Te zien: vanavond in Mahlerei, Musis Sacrum, Arnhem (gratis!)
Gezien: Bimhuis, Amsterdam (12 april 2009) & East of Eastern, Lutherse Kerk, Nijmegen (13 april 2009)


Deze bruisende formatie bestaat uit enkele van de grootste talenten van de nieuwe generatie jazzmusici: saxofonist Robin Verheyen, bassist Clemens van der Feen en drummer Flin van Hemmen. De in Amsterdam en New York wonende leden van Narcissus speelden al op jonge leeftijd met topbands van grote internationale jazzartiesten.

Het spel van Verheyen schreeuwt om meer. Hij verrast je, iets dat je van iemand van zijn leeftijd niet verwacht. Als saxofonist ontwikkelt hij zich constant in zijn klank. Die is dan ook altijd interessant; een warm en pakkend geluid waarin zijn helden John Coltrane en Wayne Shorter prominent zijn terug te horen. De muziek is niet uitgesproken experimenteel, maar zijn composities zijn zinnenprikkelend. Verheyens spel in 'Royal Slumber', een compositie van Van Hemmen, getuigt van zijn creatieve brein. Naast saxofoon is hij hierin ook te horen op houten fluit, terwijl Van Hemmen subtiel Afrikaanse invloeden in zijn drumspel verwerkt. Typerend voor deze drummer is overigens dat hij zijn armen ver naar boven zwaait tijdens zijn spel.

Ter gelegenheid van deze minitour is Narcissus uitgebreid met toetsenist Jozef Dumoulin. Op maandag tijdens het East of Eastern-optreden in Nijmegen is in vergelijking met het Bimhuis enthousiaster, overtuigender en meer betrokken in zijn spel. Ook de sfeer is intiemer, met een vol geluid in een mooi, klein en oud kerkje.

In het Bimhuis een dag eerder is gitarist Guillermo Celano een heerlijke aanvulling (hij zou minder geschikt zijn geweest voor het kerkje). Celano speelt gepassioneerd en weloverwogen. Hij vertelt heldere, rockin' verhaallijnen.

'Final Hour' is een geïmproviseerd stuk. Subtiel wordt er door Dumoulin met noten gestrooid; hij plukt ze overal vandaan. De sterke, terugkomende melodielijn wordt neergezet door een unisono van Celano en Dumoulin. Het samenspel van Van Hemmen en Dumoulin in 'Bois Le Comte' toont aan dat ze elkaar perfect aanvoelen. 'Roscopaje' laat horen hoe deze formatie muziek kan laten klinken; het nummer - voorzien van een lastig thema - wordt door middel van overtonen en vrije arpeggio's een tikkeltje excentriek neergezet. Celano en Van der Feen weten elkaar hier goed te vinden.

Narcissus kenmerkt zich vooral door het intense karakter van de muziek en de creatieve en spontane manier waarop de eigen composities ten gehore worden gebracht.

Voor fotoverslagen van beide besproken concerten door Maarten van de Ven: klik hier (Bimhuis, Amsterdam) en hier (East of Eastern, Nijmegen).

Narcissus-nieuws
In het najaar van 2010 zal de tweede cd van Narcissus verschijnen op het Belgische W.E.R.F.-label. Rond die tijd zal de band ter promotie van dit album waarschijnlijk ook een aantal optredens gaan verzorgen in Nederland en België. Op de MySpace-pagina van Narcissus kun je een aantal tracks van deze cd beluisteren. Verder vind je er een YouTube-filmpje van het nummer 'Background Radiation', opgenomen tijdens het hierboven besproken concert in het Bimhuis.

(Josien Lucassen, 16.3.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.