Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Nieuw festival: Jazz & Sounds


Dinsdag 12 januari 2010 is in Gent een nieuw festival boven de doopvont gehouden. Er werd niet meteen over één nacht ijs gegaan, want in 2008 tastte men het het Blue Note Records Indoor Festival reeds voorzichtig de wateren af. Al gauw bleek echter dat zo'n project te groot was voor één partner, waardoor men in 2009 besloot een sabbatical in te lassen om te herbronnen. Aan de tafel op de persconferentie zaten dan ook vertegenwoordigers van vijf grote Gentse organisaties: Bertrand Flamang van Gent Jazz, Wim Wabbes van Vooruit, Frank Pauwels van De Bijloke, Filip Rathé van het conservatorium en Hendrik Leper van het KASK. We gaan daar nu wel snel over, maar eigenlijk is het lang niet zo vanzelfsprekend dat vijf dergelijke organisaties, elk met hun eigen muzikale visie en programma, elkaar in dit festival hebben gevonden. Het programma dat ze voor het festival in elkaar hebben gestoken, ziet er alvast razend interessant uit.

Jazz & Sounds is een festival voor creatieve muziek, waaronder wordt verstaan dat er bruggen worden gebouwd tussen verschillende actuele muziekgenres, met de nadruk op jazz en hedendaags klassiek (ik verwacht een paar dreigbrieven voor die laatste term). De omschrijving creatieve muziek is geen toeval, want in juni 2009 werd Gent door de UNESCO nog de titel 'Creative City of Music' toegekend. Gent is dan ook een bruisende muziekstad, getuige daarvan de vele muzikanten uit zowat elk muziekgenre die er een onderkomen hebben gevonden.

Het festival vindt plaats in het conservatorium, in De Bijloke, en in Vooruit; voor een aantal projecten wordt - naast de vijf grotere spelers - ook samengewerkt met Stichting Logos, het IPEM en El Negocito. Voor volgende edities is het ook de bedoeling om ook samen te werken met buitenlandse partners en festivals.

Verscheidenheid troef: Impressions Of A Blue Kind en daags nadien Steve Reichs 'New York Counterpoint' voor soloklarinet in de prachtige Miry Zaal (Hoogpoort), Ben Sluijs met Jules Deelder en Remco Campert in de Balzaal (Vooruit), Flat Earth Society met John Watts van Fisher Z in de Theaterzaal (Vooruit), Ellery Eskelin en de dag erna Miroslav Vitous' 'Remembering Weather Report' in de Concertzaal (De Bijloke). Maar ook Peter Brötzmann, Joëlle Léandre, Elliott Sharp en documentaires over Han Bennink, Charlie Haden en Herman Leonard.

Hartverscheurende keuzes zullen gemaakt moeten worden door de vele parallelle sessies: gaat u voor Sluijs/Deelder/Campert of voor saxofoonwonder Colin Stetson, voor Ernst Reijseger of voor Fred Van Hove, voor Thielemans/De Pauw of voor contrabassiste Joëlle Léandre, een van de leidende figuren van de hedendaagse muziekscene? Wij kunnen in elk geval niet zo meteen een keuze maken.

Het ziet ernaar uit dat de lat van bij de eerste editie hoog wordt gelegd. En dat we stevige schoenen zullen aantrekken om al die zalen plat te lopen en ons te laten overdonderen door wat een weldaad aan muzikale impressies wordt. Laat ons u dit splinternieuwe festival meteen met stip aanraden. Niet te missen!

Klik hier voor meer informatie over Jazz & Sounds 2010.

(Bruno Bollaert, 1.3.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.