Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Bik Bent Braam zonder setlijst op tournee


In april gaat Bik Bent Braam op tournee door Nederland met een nieuw programma: 'Serendipities'. Bij toeval iets ontdekken waarnaar je niet op zoek was; dat gebeurt geregeld bij Bik Bent Braam. De band speelt zonder vooropgezet plan, zonder setlijst en zonder afspraken over wie wanneer wat speelt. De musici kunnen op elk moment kiezen of en hoe ze gebruik maken van de composities die pianist Michiel Braam voor 'Serendipities' heeft geschreven.

Behalve een stuk voor elk van de dertien musici, toegesneden op hun kwaliteiten en eigenaardigheden, zijn er ook vier 'estafette-stukken'. Daarin switcht het orkest razendsnel en à l'improviste tussen de verschillende onderdelen van de compositie, waardoor elke uitvoering een volstrekt ander stuk oplevert. En dan maar zien wat daar bij toeval uitrolt! Voorafgaand aan het concert wordt Bik Bent Braam geïntroduceerd in een kort filmpje van cineaste Jellie Dekker, waarin de bandleden vertellen en laten zien hoe Braams typische aanpak werkt.

Bik Bent Braam staat garant voor avontuurlijke muziek met veel aanstekelijk
speelplezier. Vrijheid staat voorop bij de band. Vrijheid voor alle musici, die op elk moment kunnen bepalen wat ze spelen en hoe dat gaat klinken – stijl, tempo en volgorde van de stukken liggen niet van tevoren vast. Dat deze anarchistische aanpak nooit klinkt als volslagen chaos, komt door het perfecte samenspel van de musici en door de pakkende composities van Braam. Voor elk van zijn muzikanten schrijft hij muziek die het beste in ze naar boven haalt. In de composities zijn referenties aan allerlei stijlen uit de jazzgeschiedenis te horen. Wilde improvisaties worden zo afgewisseld met lyrische ballads of vrolijke bigband-swing.

De 'Serendipities'-tour voert Bik Bent Braam naar Paard van Troje, Den Haag (1 april), De Singer, Rijkevorsel (2 april), SJU Jazzpodium, Utrecht (3 april), Serah Artisan, Zaandam (4 april), De Lindenberg, Nijmegen (11 april), Wilhelmina, Eindhoven (12 april), Loft, Keulen (14 april), Bimhuis, Amsterdam (15 april), Paradox, Tilburg (16 april) en Lantaren/Venster, Rotterdam (25 april).

Kijk op de website van Michiel Braam voor meer informatie.

Meer weten?
Klik hier voor een concertrecensie van het vorige programma van Bik Bent Braam: 'Extremen' (SJU Jazzpodium, Utrecht, 9 februari 2008). En hier vind je een recensie van de gelijknamige cd.

(Maarten van de Ven, 19.3.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.