Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Trio's halen beste uit elkaar naar boven

Veenendaal/Kneer/Sun en Matthieu Donarier Trio, maandag 22 maart 2010, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Het blijft afwachten wat er gebeurt wanneer twee jazzgroepen samen het podium beklimmen. In het Eindhovense café Wilhelmina hadden het Nederlandse trio Veenendaal/Kneer/Sun en het Matthieu Donarier Trio uit Frankrijk ieder voor zich in twee korte sets laten horen hoe sterk ze verschilden. Het deed reikhalzend uitzien naar de gezamenlijke set. De onderlinge verschillen zouden een samengaan kunnen versterken, maar ook ondermijnen.

Het trio rond pianist Albert van Veenendaal ging er vanaf het begin stevig tegenaan. Drummer Yonga Sun, een menselijke ontploffingsmotor zonder knaldemper, bracht de muziek meteen in de juiste versnelling. Van Veenendaal liet zijn handen heen en weer over de toetsen schieten in warmbloedige akkoorden, stuiterde door alle registers heen, maar bleef naar believen ook op een beperkt aantal noten hameren voor hij zijn heil elders zocht. Bassist Meinrad Kneer voerde de druk zo mogelijk nog verder op. Gedrieën wekten ze de indruk dat ze in twintig minuten de poolkap wilden doen smelten.

Rietblazer Donarier bewoog zich met zijn drietal aanzienlijk omzichtiger. Manu Codjia ontlokte aan zijn gitaar ruim galmende etherische klanken, maar liet hem ook venijnig spinnen. Joe Quitzke ging bedachtzaam met zijn drumstel om, terwijl Donarier overal tussendoor laveerde; soms in meanderende lijnen, dan weer op-en-neer in flinke stappen.

Na de pauze schoven de twee groepen in elkaar, aanvankelijk zonder drummers. In beide opstellingen wisten ze het beste uit elkaar naar boven te halen. Donarier en de zijnen temperden de uitbarstingen van de Nederlanders. Het trio rond Van Veenendaal lokte zijn tegenspelers uit de tent, joeg het voltage op. Al helemaal toen de twee drummers hun aandeel leverden. Sun en Quitzke sloegen een stevige ondergrond, stegen boven zichzelf uit in een duet dat nu eens geen battle werd, maar een inventieve dialoog.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 27.3.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.