Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Ravi wint aan zeggingskracht

Ravi Coltrane Quartet, vrijdag 19 maart 2010, Bimhuis, Amsterdam

Saxofonist Ravi Coltrane timmert alweer een tijdje aan zijn eigen weg. Buiten de belangrijke nalatenschap van zijn vader, is Ravi vooral ook beïnvloed door zijn moeder, pianiste Alice Coltrane, met wie hij ook heeft samengewerkt op 'Translinear Light', samen met onder anderen Charlie Haden. Inmiddels heeft hij, na te hebben gespeeld met vele grote namen, al weer enkele jaren zijn eigen Ravi Coltrane Quartet.

Deze groep heeft hem begeleid op zijn laatste twee cd's, 'In Flux' (2005) en zeer recent 'Blending Times' (2009), vertraagd uitgekomen door het plotselinge overlijden van zijn moeder Alice in 2007. Deze laatste cd is tot nu toe wel de beste in de rit. Je hoort een evolutie, niet zozeer technisch in zijn spel, maar vooral in zijn zeggingskracht. Dat was ook te horen in dit concert. Vergeleken met zijn eerdere optreden in het Bimhuis in 2007 straalt Ravi meer zelfvertrouwen uit, en terecht. Het ingehoudene is er nu wat meer af. Hij klinkt expressiever, vooral in de uptempo stukken. Alleen in de wat meer ballad-achtige stukken en de rustige improvisaties is hij nog wat naar binnen gekeerd, maar wel gevoelig. Ravi Coltrane komt verder en verder uit zijn schulp.

Het was een uitgebreid concert met een lange eerste set van ruim anderhalf uur, de tweede set idem dito. Coltrane had er zin in, met vele en lange uitstekende soli. Hij speelde dit concert alleen op tenorsax, niet op sopraan. De gespeelde werken hadden doorgaans een hoog tempo, spaarzaam afgewisseld met ballads en kalme passages. Veel nummers waren een aaneenschakeling van een soort miniatuurtjes binnen een thema, met wisselingen van tempi. Daardoor bleef het geheel erg dynamisch en boeiend.

Zijn kwartet bestaat uit allemaal consistent sterke performers. Het fantastisch sprankelende spel van pianist Luis Perdomo, het scherpe en swingende drumwerk van EJ Strickland en de geweldige bassist Drew Gress. Hij speelt enorm stuwend, swingend en bijna melodisch. De baspartijen waren niet alleen ter begeleiding, maar liepen ook percussief mee met de drumpartijen. Daardoor kreeg het scherpe, maar zeer effectieve drumwerk nog meer reliëf.

Al met al een solide concert. Het is al heel uitstekend zoals het is, maar het ziet ernaar uit dat Coltrane's ontdekkingsreis nog verder zal gaan – dat lijkt vooral ook zijn eigen intentie te zijn.

Klik hier voor een aantal foto's van dit concert door Hans Sirks.

(Margretha van den Bergh, 31.3.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.