Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Do the Jungle, Baldy!

Jungle Boldie, donderdag 4 maart 2010, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

Al twintig jaar speelt dit trio samen, aanvankelijk als het Tony Overwater Trio. Sinds drie jaar hebben ze een heel nieuw repertoire samengesteld. En daar past een nieuwe naam bij: Jungle Boldie. Een gelijknamige cd is zojuist verschenen. 'Eigenzinnige wereldjazz', noemen ze het zelf, 'muziek die nergens op lijkt en overal aan doet denken'.

De eerste set van het trio was erg afwisselend. Bassist Tony Overwater speelde gepassioneerd, vol overgave en warmte. Met opvallende riffs, die me deden denken aan het snelle geluid van Jaco Pastorius. Overwater kon zijn bas als een elektrische gitaar laten klinken. Spanning en sensatie bracht het met zich mee. Maarten Ornstein (tenorsaxofoon en basklarinet) kwam nogal strak, cool en doordacht over tijdens de eerste set. Zijn spel kwam niet echt binnen en hij inspireerde evenmin. Dit veranderde echter in de tweede helft; zijn lichaam werd losser en hij werd vrijer in zijn improvisaties. In de composities 'Compliments' en 'Beirut' was zijn spel zeer krachtig en overtuigend. Jammer dat we deze overtuiging pas aan het einde van de tweede set hoorden.

Drummer Wim Kegel bracht een extra dimensie in het spel, met plotse versnellingen, gebruikmakend van verschillende brushes en sticks. Ook zijn krachtige, nadrukkelijke, maar subtiele aanwezigheid droeg daaraan bij. Hij drumde 'klein' en vloeiend, maar wist het geheel ook naar grote dimensies te tillen. In het nummer 'Up And Down' hoorde je de kracht van deze drummer terug.

De tweede set was wederom erg afwisselend, maar had meer body. Het nummer 'Quicksie', door Ornstein in een sneltreinvaart geschreven, werd niet voor niets "het vluggertje" genoemd; het was voorbij voor je er erg in had. Het nummer werd gekleurd door het geluid van basgitaar en drums enerzijds en basklarinet anderzijds. Ornstein en Overwater vulden elkaar goed aan, waarbij ieder zijn eigen melodielijn volgde. Ook 'St. James Infirmary' viel op, een dixieland-traditional met een vrolijk oorspronkelijke jazzsound. Kegels brushes en Overwaters gestreken bas zorgden voor een mooie serene sfeer, terwijl de stiltes die in het stuk vielen af en toe voor een weird randje zorgden.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Aanstaande zaterdag 27 maart wordt de nieuwe cd van Jungle Boldie gepresenteerd tijdens een concert in het Bimhuis te Amsterdam.

(Josien Lucassen, 24.3.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.