Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
De schilfers van het behang

The Ex & Brass Unbound, zaterdag 30 januari 2010, Contemporary Art Center, Glasgow

In een stad als Glasgow, waar toch vooral indiebandjes zoals Franz Ferdinand vandaan komen, zie je niet iedere dag een goede geïmproviseerde set. Daarom was het concert van The Ex, grootmeesters in de geïmproviseerde rock, iets om naar uit te kijken. De aanwezigheid van vier van de beste blazers ter wereld maakte het tot misschien wel een van de meest gewilde kaartjes van 2010. Op deze tournee, die alleen Groot-Brittanië aandoet, heeft de band versterking gekregen van Wolter Wierbos (trombone), Ken Vandermark (baritonsax, tenorsax en klarinet), Mats Gustafsson (baritonsax) en Roy Paci (trompet). Solo zouden al deze muzikanten makkelijk 250 man publiek moeten kunnen trekken. Het was dus geen wonder dat er mensen uit alle landen van Europa voor de deur om kaartjes stonden te bedelen.

Toen het aanvankelijk beroerde geluid was verbeterd, werden zij die binnen stonden getracteerd op een onvergetelijk optreden. De band was strak en - ondanks dat dit pas de tweede halte van de tournee was - goed op elkaar ingespeeld. Er werden klassiekers gespeeld ('Hidegen Fujnak A Szelek') en ook nieuwe dingen, die duidelijk op de situatie waren geschreven. Door het hoge tempo en de aard van de muziek waren de solo's van de blazers kort en werkten ze naar een duidelijke climax toe. Met name Gustafsson, die vaak met dit soort bezettingen speelt (denk aan The Original Silence met onder meer Thurston Moore, Terrie Ex en Paal Nilssen-Love) blies de schilfers van het behang. De gitaristen van The Ex lieten hem en zijn medegasten alle ruimte.

Wat het optreden het leukste maakte, was het enorme spelplezier van de muzikanten: Wierbos, die met zijn trombone naar de andere muzikanten zwiepte om ze aan te sporen, of Gustafsson, die vrolijk zijn tong naar de rest uitstak na een verbazingwekkende solo. Het is te hopen dat deze bezetting Nederland aandoet of in ieder geval een album gaat opnemen. Terrie Ex wilde daar nog niets over zeggen, maar ergens is te verwachten dat dit wel gaat gebeuren. Niemand zou deze kwaliteit laten schieten.

(Sybren Renema, 1.3.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.