Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
Brad Mehldau droomt zijn muziek

Brad Mehldau, woensdag 17 maart 2010, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven

"Hm, er is nog werk te verzetten", bromde jazzpianist Bert van den Brink woensdag na afloop van het concert dat vakbroeder Brad Mehldau in het Eindhovense Muziekcentrum gegeven had. De grijns op zijn gezicht sprak boekdelen. Hij had van Mehldau's muziek genoten, net als de rest van het publiek in een nagenoeg uitverkochte kleine zaal. De Amerikaan bleek een veelzijdig fenomeen. Elk thema dat hij aangreep, was het begin van een zwerftocht vol verbeeldingskracht. Bovendien kondigde hij de nummers aan in opvallend goed Nederlands.

Hij bewees zijn kracht vanaf het moment dat hij de eerste noten speelde. Meteen begonnen allerlei spullen in de piano mee te trillen, die blijkbaar achtergebleven waren na de laatste voorbereidingen. Die moesten opgesnord en verwijderd worden voor hij verder kon gaan. Toen hij opnieuw begon, stak hij zonder verdere omhaal van wal. Hij zette de toon met melodieën en thema's ontleend aan pop en musical, bouwde daar op voort, kneedde de muziek in alle denkbare vormen. In zijn handen werden het complexe bouwwerken, met stemmen die elkaar in de verschillende registers achterna zaten. Als je niet beter wist zou je soms durven zweren dat hij over een extra hand beschikte, zo kunstig vlocht hij de lijnen dooreen.

Spelend met de ogen dicht leek Mehldau de muziek te dromen. Terwijl de lijnen zich ontvouwden, kreeg je de indruk dat hij verscheidene mogelijke paden voor zich zag opdoemen, waaruit hij naar believen kon kiezen. Zijn spel ademde een bewonderenswaardig vanzelfsprekend gemak, maar zat daarnaast vol onvoorspelbare wendingen. Met een paar afwijkende akkoorden, door het verschuiven van accenten duwde hij de muziek geregeld nieuwe kanten op, soms kennelijk tot zijn eigen verbazing. Met zijn beheersing en verbeeldingskracht dwong Mehldau stilte af bij zijn publiek. Maar ook daverend applaus, en goedkeurend gemompel van een bewonderende collega.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 23.3.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...






Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.