Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Lean Left - 'The Ex Guitars Meet Nilssen-Love/Vandermark Duo,
Volume 1' (Smalltown Superjazzz, 2009)


Lean Left is het resultaat van een heerlijk ontsporende samenwerking: die tussen het duo van saxbeest Ken Vandermark en meesterdrummer Paal Nilssen-Love, en de gitaren van impropunkband the Ex. De muziek is live opgenomen in het Bimhuis en vrijwel geheel vrij geïmproviseerd. Misschien dat bepaalde thema's vastlagen, maar eigenlijk maakt dat ook niet uit. De muziek klinkt alsof ze spontaan is ontstaan.

De plaat opent met het redelijk declamatoire 'Left Lung' voor sax en drums, dat na een tijdje naadloos overgaat in het ritmisch basale 'Lean Over'. Daar vallen de gitaren in. Dit geleidelijke proces is fascinerend. De muziek van Vandermark verandert van 'Interstellar Space'-achtige breedsprakigheid (zij het zonder arpeggio's) naar een funky tenorschreeuwpartij en vervolgens een stuiterend patroon. Daaronder speelt Nilssen-Love een heel scala aan ritmes. En dit alles gebeurt op een ongeforceerde manier.

Tegen de tijd dat 'Right Lung' - het derde en langste deel van het album - klinkt, is ook bij de gitaristen de beer los. Andy Moor en Terry Ex laten de boel subtiel ontsporen en dit deel klinkt bij vlagen een stuk cerebraler dan het spierballenwerk van de eerste twee delen. De muziek in 'Right Lung' komt meer in golven. Soms is het bijna ongestructureerd geluid, soms is het funky, soms rustig. Het laatste deel van de cd, 'Lean Leftover', dat zowaar na een paar maten stilte komt, klinkt als een soort samenvatting van al het voorgaande: stilistisch divers en duidelijk gemaakt door mensen die hun instrument door en door kennen.

Wat het meest bijblijft zijn de verschillende achtergronden van de muzikanten, want daar spelen ze geweldig mee. Het is duidelijk te horen dat Vandermark veel met Europese meesters als Peter Brötzmann gespeeld heeft en zodoende perfect thuis is in de impro-traditie. Je hoort ook dat hij vaker met stevig gitaarwerk te maken heeft gehad. Nilssen-Love's brede basis in de drumgeschiedenis blijkt en de gitaristen laten zien niet voor niets overal ter wereld in speciale projecten op te duiken (denk bijvoorbeeld aan het gelijksoortige Original Silence, met onder meer Nilssen-Love, Terry Ex, Mats Gustafsson en Thurston Moore).

De muziek is fascinerend, maar niet makkelijk in het gehoor liggend. Het moet trouwens gezegd dat het Noorse
Smalltown Superjazzz, waarop dit album verschenen is, een flink aantal van dit soort interessante projecten heeft en een goede optie is voor iedereen die op zoek is naar (Scandinavische) jazz die niets met ECM te maken heeft. Niet in de laatste plaats kijk ik uit naar deel twee van deze cd.

Concerttip!
Voor liefhebbers van Ken Vandermark is er morgenavond in het Eindhovense café Wilhelmina een interessant concert. Jazzpower brengt dan The Engines op het podium, een kwartet met twee leden en één ex-lid van The Vandermark Five: saxofonist Dave Rempis, drummer Tim Daisy en trombonist Jeb Bishop. The Engines, die worden gecompleteerd door bassist Nate McBride, kunnen betoveren met melodische improvisaties, soms op de rand van de stilte, maar ook uitpakken met een Led Zeppelin-achtige drive. Klik hier voor meer informatie.

Labels:

(Sybren Renema, 28.3.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.