Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
John Surman - 'Brewster’s Rooster' (ECM Records, 2009)

opname: februari 2008

De Britse jazzgrootheid John Surman is met zijn laatste album teruggekeerd naar de 'pure' jazz, voor zover er zoiets bestaat. Er zijn geen overdubs of middeleeuwse koralen te horen, de kwartetbezetting is vanzelfsprekend en het repertoire is typische postbop met een ECM-randje.

Drummer van keuze Jack DeJohnette speelt zoals bijna op alle soortgelijke platen met Surman de sterren van de hemel, ditmaal met bassist Drew Gress. De echte sprankeling zit hem echter in het spel van gitarist John Abercrombie en dat van de leider zelf. Vooral de uitvoering van 'Chelsea Bridge', met Surman op baritonsax, is wat deze cd tot een geweldige aanvulling van zijn repertoire maakt. Misschien is het wel de meest bijzondere uitvoering van dat toch tamelijk doodgespeelde nummer uit de stal van Ellington.

De andere stukken zijn gecomponeerd door Surman en staan hem toe te wisselen tussen zijn twee saxen: de sopraan en de bariton waar hij zijn status mee verdiende. Zijn composities zijn hoekig en vindingrijk, maar zeker niet onbegrijpelijk. Na een aantal luisterbeurten blijkt de ijzeren logica van alles wat er gespeeld wordt.

Zoals altijd is alles schitterend opgenomen en de ruimtelijkheid die hoort bij een ECM-opname werkt hier in het voordeel van de muzikanten. Ze worden erdoor in staat gesteld zeer subtiel en soms uitbundig te spelen, zonder dat het geluid modderig wordt. In deze fase van de carrière van de muzikanten mag je geen verrassingen meer verwachten, maar toch is deze cd een aanrader voor iedereen die houdt van een van de individuele muzikanten op dit album, ECM-opnames of 'Chelsea Bridge'.

Labels:

(Sybren Renema, 17.3.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.