Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Han Bennink Trio – 'Parken' (ILK, 2009)


Op papier lijkt het onlogisch: de eerste trio-cd van drummer Han Bennink, opgenomen met twee jonge onbekende musici. Maar wie Bennink een beetje kent, weet dat schijn bedriegt. Met deze cd bewijst de drummer dat hij geen betere keus had kunnen doen dan met deze twee jonge muzikanten - pianist Simon Toldam en (bas)klarinettist Joachim Badenhorst - te gaan spelen; niet alleen zijn alle muzikanten gelijk aan elkaar, ook vullen ze elkaar prachtig aan. Een echte band dus, bijzonder goed op elkaar ingespeeld.

'Parken' is live opgenomen in de studio, waarbij alle details haarscherp zijn geregistreerd. Dat is prettig, met name voor de finesses van Benninks drumspel, maar ook omdat ervoor gezorgd is dat alle instrumenten even hard klinken, wat bij andere opnamen van Bennink bepaald niet altijd het geval is. Een bassist wordt overigens nergens gemist, want Toldam lost dat gemis slim op met zijn rechterhand en door consequent ritmisch te spelen, bijvoorbeeld tijdens de vrolijke opener 'Music For Camping'.

Met drie Ellington-nummers krijg je een idee waar je dit trio muzikaal gezien kunt plaatsen, maar de combinatie met tegendraads en fris eigen materiaal houdt het geheel toch eigentijds. Ook bijzonder is het verloop van de cd; naarmate die vordert wordt het materiaal ingetogener, dramatischer en melancholieker. De langzaam opgebouwde en dramatische climax in het stuk 'Readeater' bijvoorbeeld is vintage Bennink, maar doeltreffend en komt het stuk als geheel ten goede.

Bennink speelt gedurende de cd trouwens bijzonder gevarieerd: hard waar nodig, maar vaker ingetogen en beheerst. Bijvoorbeeld in 'Fleurette Africaine', waarin Badenhorst en Toldam alle ruimte krijgen en prachtig unisono spelen, een hoogtepunt op de cd. De binnenkant van de piano dient als percussie-instrument in het themaloze, vrije stuk 'After The March', waar alle remmen los gaan. Hoogtepunt van de cd is het titelstuk, dat wijselijk is bewaard voor het laatst. Een ingetogen, slepende ballad, gedragen door een breekbare vrouwenstem. 'Parken' smaakt naar meer.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Joachim Badenhorst kun je van dit album luisteren naar de tracks 'Reedeater' en 'Myckewelk'.

Labels:

(Eric van Rees, 16.3.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.