Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
John Dankworth overleden


De Britse jazzsaxofonist en -klarinettist en orkestleider Sir John Dankworth is afgelopen zaterdag op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Londen overleden. Zijn vrouw, de zangeres Cleo Laine, maakte dat bekend tijdens een concert in The Stables, waarin werd herdacht dat zij deze concertzaal veertig jaar geleden samen oprichtten in de stallen bij hun huis. "Het concert werd een eerbetoon aan John", zei de manager van de jazzmusicus tegen de BBC.

John Phillip William Dankworth, die in 1958 met Laine trouwde, was in een muzikaal gezin in het Engelse Woodford geboren. Tussen 1944 en 1946 studeerde hij aan de Royal Academy of Music. Na een korte onderbreking wegens militaire dienst werd de jonge Dankforth in 1949 gekozen tot British Musician of the Year. In datzelfde jaar deelde hij de bühne met Charlie Parker tijdens het Paris Jazz Festival.

In 1950 richtte hij de band Dankworth Seven op, die al snel furore maakte, maar het slechts drie jaar uithield. In 1953 formeerde Dankworth zijn bigband, die hij ongeveer twintig jaar leidde. In verscheidene nummers was Laine te horen. In 1959 gaf Dankworth tijdens het Newport Jazz Festival zijn eerste concerten in de Verenigde Staten. Hij ontving lovende kritieken, onder meer over de klankkleur en de ondersteuning van de solisten.

Dankworth trad op met grootheden als Ella Fitzgerald, Jean 'Toots' Thielemans, Benny Goodman, Nat King Cole en Oscar Peterson. Met Cole, zangeres Sarah Vaughan en klarinettist/saxofonist Gerry Mulligan maakte hij een tournee door Europa. Dankworth was bevriend met pianist en orkestleider Duke Ellington. Hij nam een plaat op met arrangementen van songs die Ellington had geschreven.

Dankworth's status is evenwel met name gebaseerd op zijn werk als componist. Hij schreef de muziek voor vele films, waaronder 'Accident' en 'The Servant', beide van regisseur Joseph Losey. Zeer bekend werd ook zijn muziek voor de tv-serie De Wrekers, met Patrick McNee als geheimagent John Steed en Diana Rigg als diens assistente Emma Peel.

In 2006 werd Dankworth geridderd. Hij was de eerste Britse jazzmusicus aan wie deze eer te beurt viel. De twee kinderen die hij met Laine had, zijn beiden ook als jazzmusicus actief.

(Cees van de Ven, 8.2.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.