Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
John 'Jake' Hanna overleden


De Amerikaanse jazzdrummer John 'Jake' Hanna is overleden. Hanna overleed afgelopen vrijdag in Los Angeles aan de gevolgen van een beenmergziekte. Hij is 78 jaar oud geworden.

Hanna was een veelzijdige drummer. Thuis in alle stijlen speelde hij met niet aflatende flexibiliteit en kracht in kleine en grote bezettingen, hoewel hij vooral naam maakte in de swing en mainstream jazz.

John Hanna werd geboren op 4 april 1931 in Roxbury, Massachusetts. Al op vijfjarige leeftijd begon hij met drummen in een marching band in zijn woonplaats Dorchester. In zijn jeugd speelde hij in en rond Boston, een gebied dat vele grote jazzmuzikanten zou voortbrengen. Hij studeerde er aan het befaamde Berklee College of Music.

Gedurende de jaren vijftig en zestig was Hanna de vaste drummer van George Weins gerenommeerde jazzclub Storyville in Boston. Hij speelde er met Toshiko Akiyoshi (1957), Maynard Ferguson (1958), Marian McPartland (1959-61) en het orkest van Woody Herman (1962-64). Ook drumde hij korte tijd in de bigbands van Harry James, Count Basie en Duke Ellington.

Zowel binnen als buiten de jazz deed hij ook veel studiowerk, onder meer als drummer van de bigband van de Merv Griffin Show (1964-75), een langlopende talkshow op de Amerikaanse televisie. In het midden van de jaren zeventig nam hij met trombonist Carl Fontana verschillende albums op voor het label Concord Jazz. Daarnaast maakte hij deel uit van de Charlie Parker-tribute band Supersax. Hij gaf acte de présence op talrijke jazzfestivals in Europa en Japan.

Behalve een uitstekende drummer was Jake Hanna ook een begenadigde verteller, gezegend met een scherp gevoel voor humor. The New Grove Dictionary of Jazz (1988) schreef over hem: 'He is highly regarded for his unerring sense of time, his ability to control a band at any tempo and his refined musical taste.'

Ook gedurende de afgelopen jaren was Hanna nog volop actief. Hij maakte deel uit van het trio van zangeres Roberta Gambarini, waarmee hij door Europa, Japan en Rusland toerde. Met dat trio en gasttrompettist Roy Hargrove gaf hij tijdens het North Sea Jazz Festival 2008 nog een geslaagd concert ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Hank Jones.

Meer weten?
Kijk hier naar een uitvoering van Duke Ellingtons 'Perdido' voor de Westdeutscher Rundfunk met Jake Hanna en de All Stars Jimmy Cleveland, Jeff Fuller, Bucky Pizzarelli, John Bunch, Warren Vaché en Scott Hamilton.

(Maarten van de Ven, 17.2.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.