Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Wars van hokjesgeest

SIMIN, Young VIPS Tournee, zaterdag 9 januari 2010, Bimhuis, Amsterdam

Wie op 9 januari weer en wind trotseerde, kon in het Amsterdamse Bimhuis genieten van twee bijzondere talenten met hun eigen formaties. De groep SIMIN van vocaliste Simin Tander en het Joris Posthumus Quartet zijn dit jaar geselecteerd voor de twaalfde editie van de Young VIPS tournee, een initiatief van Muziek Centrum Nederland en de Vereniging van Jazz en Improvisatiemuziek Podia. Op deze winterse zaterdag in januari gaven zij de aftrap.

Mocht er nog sprake zijn van enige tweespalt op de Nederlandse jazzpodia tussen de wereld van de wat vrijere vormen van geïmproviseerde muziek en de wat meer traditionele reguliere muziek, dan maakt Simin Tander hier korte metten mee. Wars van enige hokjesgeest weet zij het goede van beide stijlen prima te combineren. En dat siert haar.

Met een uitstekende en veelzijdige stemtechniek vertolkt ze bestaand repertoire en wisselt die af met composities van eigen hand. Bekende composities, zoals 'River Man' en het prachtige liedje 'Obsesion' van Puerto Rico's bekendste componist Pedro Flores, gaf ze een heel eigen invulling door ze gepassioneerd en met volle overgave te zingen. Hierin werd ze gesteund door een prima begeleiding, waarin vooral pianist Jeroen van Vliet floreerde, niet alleen door uitstekend te soleren, maar ook door in zijn begeleiding ruimtes te creëren, waar Tander dankbaar gebruik van maakte.

Haar eigen composities varieerden van intieme oriëntaalse klankkleuren tot zeer expressief en swingend, groovy werk. Zoals in het laatste nummer van deze set, 'Gallery Of Remembrance', waarin Tander begon met een zeer indrukwekkende a-capella improvisatie. Even los van tijd en ruimte durfde de zangeres het moment te pakken en was ze volledig in het hier en nu. Ze ademde muziek. Ze inhaleerde impressies en klanken, die ze met een bezieling wist te betoveren tot unieke eigen vocale creaties.

Dit maakt Simin Tander uniek. Met haar veelzijdigheid is ze een zeer verfrissende verrijking voor de Nederlandse muziekscene.

In deel 2 zal het concert van het Joris Posthumus Quartet besproken worden dat in de tweede set van deze avond plaatsvond.

(Koen Scherer, 14.2.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.