Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Vernuftige melodische lyriek

Joris Posthumus Quartet, Young VIPS Tournee, zaterdag 9 januari 2010, Bimhuis, Amsterdam

Zoals al in deel 1 van de Young VIPS Tounee 2010 viel te lezen, was het de eer aan altsaxofonist Joris Posthumus om met zijn kwartet in de tweede set acte de prƩsence te geven in het Amsterdamse Bimhuis. Met zijn muzikale kompaan Jurriaan Dekker is hij inmiddels aardig geworteld in de Tilburgse jazzscene. Op initiatief van Dekker is hij mede actief in organiseren van sessies waarbij een ontmoeting met muzikanten van naam centraal staat. Onder de naam The New Quartet toerde hij succesvol met David Murray. Het Joris Posthumus Quartet heeft inmiddels een cd uitgebracht: 'The Abyss'.

Dit zegt iets over de energie en bevlogenheid van deze jonge altsaxofonist. Diezelfde bevlogenheid was terug te horen in het Bimhuis. Bruisend ging de groep van start met 'Portrait Of A Picture', net zoals alle stukken van deze set een compositie van eigen hand. Ook in andere stukken werd met een enorme drive gespeeld, waarbij Posthumus knap en gevarieerd soleerde met een hoog hardbop-energetisch gehalte. Ritmiek en melodie liepen in de nummers vernuftig in elkaar over. Met een knipoog naar Coltrane haalde Posthumus regelmatig overtuigend uit met een melodische lyriek.

Pianist Jeroen van Vliet en drummer Pascal Vermeer voelde elkaar - gesterkt door jarenlange samenwerking in verschillende formaties - haarfijn aan en hadden er duidelijk schik in. Bassist Jurriaan Dekker had de moeilijke taak om in deze spetterende muzikale branding de bindende factor te zijn. In rustige stukken, zoals 'The Abyss', had het publiek even de kans om op adem te komen. Van Vliet soleerde uitstekend op zijn kenmerkende lyrische wijze en wist hierin knap te doseren. Ook drummer Vermeer viel op met inventief en rijk spel. Met het strak en kordaat gespeelde 'Daybreak' sloot de groep de geslaagde set af.

Posthumus kan nog groeien in eigenheid en toon, maar dat hij op goede weg is en nu al op hoog niveau musiceert en componeert, liet hij deze avond zeer overtuigend horen. Dat Posthumus een belofte voor de toekomst is, mag duidelijk zijn!

Vanavond treedt het Joris Posthumus Quartet op in Paradox, Tilburg. Met als speciale gast tenorsaxofonist Tom Beek.

Meer weten?
Dinsdag 23 februari is het Joris Posthumus Quartet te zien en te horen in het VPRO-televisieprogramma Vrije Geluiden (10.30 uur, Nederland 1). Klik hier voor meer informatie.

(Koen Scherer, 19.2.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.