Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Marcus Miller geeft wat het publiek verwacht

woensdag 2 december 2009, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven

Marcus Miller is bij het grote publiek voornamelijk bekend geworden door zijn samenwerking met Miles Davis in de jaren tachtig. Hij speelde niet alleen mee op platen als 'Amandla' en 'Tutu', maar was hier ook actief als arrangeur, componist en producer. Niet alleen bij Miles was hij sideman; hij speelde met zeer veel gerenommeerde musici, zoals Lonnie Smith, Grover Washington Jr. en McCoy Tyner (zo leverde Miller een fenomenale bijdrage aan diens plaat 'Double Trios').

Deze avond speelde hij met zijn eigen band onder de noemer 'Tutu Revisited' een eerbetoon aan Miles Davis. Zoals de naam al zegt, werden er voornamelijk nummers van de plaat 'Tutu' gespeeld.

Miller had voor deze serie concerten relatief jonge muzikanten meegenomen. Christian Scott had als trompettist uiteraard de meest gewaagde taak om de muziek van Miles te vertolken. Dit deed hij gezien zijn nog jonge leeftijd zeer behoorlijk. Saxofonist Alex Han echter was als solist wat prominenter aanwezig met een iets steviger en rijper geluid. Drummer Ronald Bruner speelde strak, maar vooral heel erg hard en met weinig variatie. Dat was jammer, het deed geforceerd aan en de blazers moesten op behoorlijk volume blijven spelen om hier nog bovenuit te komen.

Het was bovenal Miller zelf die de avond maakte. Met gevarieerd spel en een bijna perfecte techniek, zoals het bekende slap and thumb, stal hij de show. Met verschillende basgitaren (waaronder een fretloze) toonde Miller zijn meesterschap en wist hij het publiek te enthousiasmeren. Verrassend was de avond niet, maar dat deerde het publiek niet. Het kreeg waar het om vroeg: jazzrock en fusion van het degelijke soort. Na een staande ovatie voor Miller en band - beloond met een toegift - keerde het publiek dan ook tevreden huiswaarts.

Klik hier voor een uitgebreid fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Koen Scherer, 25.2.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.