Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Een virtuoos verteller

Anne Guus Teerhuis Trio, zondag 17 januari 2010, De Regentenkamer, Den Haag

De Nederlandse pianist en componist Anne Guus Teerhuis heeft vanaf zijn vijfde klassiek pianoles gekregen. Op zijn dertiende ontdekte hij de jazz, vervolgens ging hij ook jazz spelen. In 2007 voltooide hij zijn pianostudie met summa cum laude aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Er volgden optredens met Don Braden, Owen Hart Jr. en Tony Overwater. Met zijn eigen trio, bestaande uit bassist Tobias Nijboer en drummer Kristijan Krajncan, bereikte hij in 2008 op het North Sea Jazz de finale van de Dutch Jazz Competition. In 2009 won hij het YPF Jazz Piano Concours. Deze prijs omvatte ook de opname van een cd. Teerhuis gebruikte die kans en zo presenteerde hij op 7 januari 2010 in het Bimhuis zijn eerste trio-cd 'Tarhouse Tales', met Glenn Gaddum Jr. (bas) en Kristijan Krajncan (drums).

Deze avond gaf het trio een concert in De Regentenkamer in Den Haag. Deze locatie wordt voor verschillende evenementen gebruikt en zo kon het gebeuren, dat de soundcheck plaatsvond tussen een kinderfeestje en koffiekransje. Deze zorgeloze en uitbundige stemming sloeg over naar de muzikanten, zodat ze ontspannen begonnen aan hun 'tweede' cd-presentatie.

Het werd een avond vol experimentele en geïmproviseerde muziek. Teerhuis' composities bestaan uit fijne melodielijnen, elegante variaties zonder opsmuk en bombast. Zijn stijl is intellectueel, vertellend en gelijkmatig. Hij sprak deze avond in verschillenden muzikale talen, bijvoorbeeld een mooie bewerking van Miles Davis' 'Nardis' en de Lennon-McCartney popsong 'Here, There And Everywhere'. En ook de barok mocht niet ontbreken; de verbluffende versie van het menuet van de Eerste Cellosuite in G Majeur van J.S. Bach, gearrangeerd door Krajncan, was zeker een hoogtepunt van de avond.

Zoals in de meeste van de composities van Teerhuis nam de melodisch spelende bassist Gaddum vaak het thema over, terwijl Teerhuis er een prachtig netwerk van variaties omheen creëerde. De elektrische bas in deze formatie vormde zonder twijfel een goede contrasterende en stevige basis. Pianist en bassist werden uitgedaagd door de Sloveense drummer Krajncan, die met zijn uitzonderlijke ritmes en maatwerk het concert een ongelooflijke spanning gaf. Een presentatie met een mooi inzicht in het potentieel van dit trio.

Het Anne Guus Teerhuis Trio bezit zelfbewustzijn en intellectuele muzikaliteit, gekoppeld aan jeugdige nieuwsgierigheid. Met deze eigenschappen benadert dit trio nieuwe en bestaande muziek. Het trio is een getalenteerde, frisse representant van de jonge Europese jazz.

(Sabine Fleig, 8.2.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.