Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Stefan Pasborg - 'Pasborg’s Odessa 5' (Stunt Records, 2008)


De Deense jazzscene is in Nederland vrij ondergewaardeerd. De andere Scandinavische landen staan er - met helden als Jan Garbarek, Esbjörn Svensson en alles wat er in hun kielzog volgt - stukken beter voor.

Dat is jammer, want in Denemarken moet het voor de jazzliefhebber, ook na de legendarische tijd waarin grootheden als Ben Webster en Dexter Gordon het land als ballingsoord hadden gekozen, goed toeven zijn. In ieder geval wijzen de recente cd's van Stunt en Sundance Records, van acts als Ibrahim Electric en Pasborgs Odessa 5 hier op. Om niet een hele horde vermoeiende jazzpuristen te schofferen, zal ik Jazzkamikaze hier maar even buiten beschouwing laten.

Odessa 5, zoals de naam al doet vermoeden een kwintet, heeft een album afgeleverd dat swingt als dixie en kronkelt als free jazz. Dat is te danken aan het instrumentarium; naast Stefan Pasborg (drums) zijn er alleen maar blazers, met als hoogtepunt de sousafoon van Jakob Munck voor de baspartij. Hierdoor is er ruimte voor tailgating (het blazen van een baslijn) en vrije improvisatie zonder akkoordinstrumenten.

Het geheel draagt de sfeer van plezier en het is duidelijk dat de muzikanten hun kans schoon zien om eens wat ongewoons te doen. Zo wordt Ornette Colemans 'Free' gespeeld in New Orleans-stijl en eindigt 'Bastardens Fanfare' in een blaaspartij voor gevorderden. Andere hoogtepunten zijn 'Dogon A.D.' (van Julius Hemphill) en twee nummers waarop aan het geheel nog een baritonsax wordt toegevoegd: 'Mambo Royal' en 'Gullash Baron'.

Knap is het om te horen hoe, ondanks dit instrumentarium (drums, sousafoon, trompet, trombone en tenorsax), het geheel toch flexibel en soms bijna rubberachtig kan klinken. Het is niet vaak dat je het gevoel hebt Charlie Hadens evenknie tegen te komen, en al helemaal niet als twee meter lange, bebaarde Deen met een groot uitgevallen tuba. Grote klasse!

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Odessa 5 kun je van dit album de volgende tracks beluisteren: 'Dogon A.D.', 'Bastardens Fanfare' en 'Free'.

(Sybren Renema, 22.2.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.