Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Anouar Brahem – 'The Astounding Eyes Of Rita' (ECM Records, 2009)

Opname: oktober 2008

Anouar Brahem, een van de twee meest prominente Tunesische ud-spelers (de andere is Dhaffer Yousef) is een meester in het opzetten van stemmige stukken. Zijn muziek is geworteld in de Arabische traditie, maar heeft een duidelijke jazz-component. Waar men normaal gesproken zichzelf als zanger begeleidt op de ud, een Arabische luit, heeft Brahem ervoor gekozen dit niet of zelden te doen. De ruimte die zo ontstaat, gebruikt hij voor samenspel met andere muzikanten. Op 'The Astounding Eyes Of Rita' wordt deze ruimte ingevuld door Klaus Gesing op basklarinet. Gesing speelt lange melodische lijnen, soms unisono met Brahem en soms geïmproviseerd. De begeleiding wordt verzorgd door Björn Meyer op elektrische bas en Khaled Yassine op de darbouka en bendir, twee oosterse percussie-instumenten.

Zoals alle muziek van Brahem is het geheel atmosferisch en rustig. Af en toe zijn er opzwependere passages, maar alles blijft zeer beschaafd en geworteld in de melodie. Gesing beheerst zijn instrument prima, maar maakt niet de fout dit te willen tonen. De muziek is simpelweg te delikaat voor David Murray-achtig krachtsvertoon. In plaats daarvan ornamenteert hij bewust oosters en speelt hij in de hogere registers van zijn instrument, waardoor je soms denkt naar een minder schelle variant van de
doudouk te luisteren. Met name in 'Dance With Waves' en 'Stopover At Djibouti', twee hoogtepunten van het album is, dit het geval.

De bas van Meyer stuwt en werkt als tegenwicht voor de kronkelende melodische lijnen van Brahem. De keuze voor een ander snaarinstrument dan de ud pakt in dit opzicht goed uit. Het geheel krijgt er extra stevigheid door. In combinatie met Yassine's onregelmatige percussie werken op deze manier de ingewikkelde ritmes erg hypnotisch.

'The Astounding Eyes Of Rita' is een prima album, dat zich leent voor luisteren naar de details. Bovendien is het een volgende stap in Brahems missie om de tradities van zijn land op te rekken, zonder dat de muziek lijdt aan new age-achtig meanderen.

Meer horen?
Op de ECM-pagina van Anouar Brahem (klik op 'Music') kun je van dit album luisteren naar samples van de volgende tracks: 'The Lover Of Beirut', 'Dance With Waves', 'Stopover At Djibouti', 'Al Birwa', 'Waking State' en 'For No Apparent Reason'.

(Sybren Renema, 13.2.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.