Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Presentatie fotoboek 'Jazz Masters' van Jos Knaepen


Bertrand Flamang, organisator van Gent Jazz, Jazz & Sounds en Jazz Middelheim, en Duco Heijbroek, directeur van hotel NH Belfort te Gent, nodigen u van harte uit op de fotoboekpresentatie 'Jazz Masters' van jazzfotograaf Jos L. Knaepen. Het is na 'Jazz In Belgium' het tweede fotoboek van zijn hand.

Het boek bevat ongeveer 110 live-foto's van befaamde internationale en Belgische jazzmusici. Hij trok hiervoor door heel Europa en naar New York. Simultaan loopt er een mooie expositie met foto's uit 'Jazz Masters' in de hotellobby en wandelgang naar de jazzkelder Trova van hotel NH Gent Belfort.

Jos L. Knaepen, in jazzkringen bekend als 'The Jazzman', kreeg interesse voor de jazz op 17-jarige leeftijd, in 1961, na de aankoop van zijn eerste lp's, waaronder die van Django Reinhardt en Sidney Béchet. Een jaar later was hij regelmatig aanwezig in Comblain-la-Tour, waar de toenmalige jazzreuzen optraden tijdens hun Europese tournees. Het was in die periode dat hij zijn interesse voor fotografie ontwikkelde. Zijn professionele carrière begon in de vroege jaren zeventig. Tussen 1985 en 1990 hield hij even een fotografische sabbat, om in de loop van 1990 opnieuw te fotograferen, dit keer strictly jazz, de grote liefde van zijn leven. Hij exposeert regelmatig op culturele evenementen georganiseerd door Muziekcentrum Vlaanderen en in het kader van jazzfestivals, zoals Gent Jazz.

Knaepen heeft niet alleen in Europa maar ook in de VS een benijdenswaardige fotografische reputatie opgebouwd, met de publicatie van zijn foto's in magazines als DownBeat, Jazz Times en All About Jazz. Onder de indruk van zijn kunnen, vroeg de directeur van onderwijs van de International Association for Jazz Education (IAJE) hem in 2007 om de New York-manifestaties van IAJE in beeld te brengen. Het Smithsonian Instituut gebruikte zijn foto's dan weer ter illustratie van zijn verjaardagsspecial over Wynton Marsalis. Zijn foto's werden op posters uitvergroot voor Carnegie Hall. In 2008 werd hij door de Jazz Journalists Association genomineerd voor de 'Excellence in Photography Award'.

De fotoboekpresentatie vindt plaats op donderdag 4 februari 2010 om 17.00 uur in de jazzkelder Trova van NH Gent Belfort, Hoogpoort 63 te Gent.

Klik hier voor een interview op Klara met Jos Knaepen over zijn nieuwe fotoboek.

Meer weten en horen?
De website van Jos L. Knaepen.

(Cees van de Ven, 31.1.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.