Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
The Jazztube
Vijay Iyer & Rudresh Mahanthappa - 'The Preserver'


In deze aflevering van The Jazztube pianist Vijay Iyer en altsaxofonist Rudresh Mahanthappa met 'The Preserver', een opname van hun 'Raw Materials'-concert op het JVC Jazz Festival 2007. Beiden delen hun Indiaas-Amerikaanse achtergrond en hebben in kwartetformatie diverse cd's uitgebracht, zoals 'Codebook' en 'Mother Tongue' op Pi Recordings, 'Reimagining' op Savoy Jazz en 'Tragicomic' op het label Sunnyside.

Behalve dat Iyer en Mahanthappa samen in kwartet- en duoverband opereren, hebben zij ook afzonderlijk hun eigen projecten. Wat beide muzikanten gemeen hebben, is dat zij hun Aziatische roots niet verloochenen en ieder afzonderlijk met verwante musici als Kadri Goplanath (Indiaas levende saxlegende, die bekend staat als 'de keizer van de saxofoon'), Rez Abbasi, Ananet Ananthakrishnan en Nitin Mitta eigen fusiongroepen hebben.

Over Iyer schreef Howard Reich in de Chicago Tribune: "By now, there can be no doubt that pianist-composer Iyer stands among the most daringly original jazz artists of the under-40 generation." En Mahanthappa werd in de 57ste Down Beat Critics Poll gekozen tot 'Rising Star Alto Saxophonist'. Dat deze kwalificaties niet overdreven zijn bewijst het duo-optreden in bovenstaand filmpje. Je kunt het ook - wat Mahanthappa betreft - zelf staven; op 27 januari speelt de saxofonist met de Indo-Pak Coalition in het Bimhuis in Amsterdam.

Klik op bovenstaande afbeelding om de video te bekijken en te beluisteren.

Labels:

(Jacques Los, 19.1.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.