Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Ed Thigpen overleden


De Amerikaanse jazzdrummer Ed Thigpen is jongstleden woensdag 13 januari op 79-jarige leeftijd in Kopenhagen overleden.

Thigpen groeide op in Los Angeles. Thigpens eerste professionele muziekbezigheid was in New York City met het orkest van Cootie Williams (1951-1952) in de Savoy Ballroom. Na gewerkt te hebben met Dinah Washington, Gil Melle, Oscar Pettiford, Eddie Vinson, Paul Quinichette, Ernie Wilkins, Charlie Rouse, Lennie Tristano, Jutta Hipp, Johnny Hodges, Dorothy Ashby, Bud Powell en Billy Taylor, werd hij in 1959 de vervanger van gitarist Herb Ellis in het Oscar Peterson Trio in Toronto, waar hij tussen 1956 en 1959 lid van was. Petersons trio heeft in die tijd tientallen albums opgenomen.

Na zijn vertrek bij Peterson nam hij een album op als leider bij Verve, 'Out Of The Storm' (1966). Vervolgens ging hij in 1967-1972 op tournee met Ella Fitzgerald. Nadien vestigde hij zich in Kopenhagen. In Denemarken werkte Thigpen met diverse artiesten als Alice Babs, Kenny Drew, Eddie 'Lockjaw' Davis, Ernie Wilkins, Svend Asmussen, Clark Terry, Milt Jackson, Monty Alexander en Thad Jones. Onder eigen naam verschenen platen op labels als Timeless, Justin Time en Stunt Records.

Medemuzikanten roemden hem om zijn technische precisie, subtiele zeggingskracht in het samenspel en zijn onnavolgbare gebruik van de brushes. Thigpen kreeg de bijnaam 'Mr. Taste' voor zijn smaakvolle kledingstijl en elegante postuur. In 2009 kwam de documentaire 'Ed Thigpen: Master Of Time, Rhythm And Taste' uit.

Thigpen woonde sinds 1972 in Denemarken. In oktober gaf hij nog een reeks concerten. Twee weken voor zijn dood werd Thigpen, die leed aan de ziekte van Parkinson, opgenomen in het ziekenhuis wegens problemen met zijn hart en longen.

(Jacques Los, 17.1.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.