Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Frappant Vinyl
December 1954: Stan Levey & Carmen McRae


"Film-, muziek- en literatuurliefhebbers zijn vaak dol op lijstjes. Al gaat het bij deze artistieke lijstjes meestal niet om feiten, records en cijfers, maar om smaak, emoties en vooroordelen. Je kunt ze gebruiken als geheugensteuntjes of als handige boodschappenlijstjes, maar ook als wegwijzers door onbekend terrein."

Ook onze nieuwe medewerker Peter Smids gaat zich wijden aan zo'n lijstje: maandelijks presenteert hij in Vinyl Vitrine een zo volledig mogelijke lijst met jazz-langspeelplaten die in een bepaalde maand zijn opgenomen. Daarbij beperkt hij zich niet tot een droog, feitelijk lijstje, want hij zal maandelijks ook een of meerdere lp's nader uitlichten in onze nieuwe rubriek Frappant Vinyl.

Deze keer richt hij zich op platen van drummer Stan Levey, die speelde met bebop-pioniers als Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Charlie Parker en Oscar Pettiford, én zangeres Carmen McRae, die tegenwoordig vaak in één adem wordt genoemd met Ella Fitzgerald, Anita O'Day en Sarah Vaughan, maar die 55 jaar geleden haar eerste lp opnam voor het Bethlehem-label.

Klik
hier voor een inleiding op deze nieuwe rubriek.
Klik hier voor de oogst van december 1954.
Klik hier voor het artikel over Stan Levey.
Klik hier voor het artikel over Carmen McRae.

(Maarten van de Ven, 6.1.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.