Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Paranoia 2009 start sterk

Trio Palinckx-Van Kemenade-Palinckx, Paul van Kemenade Quintet & Angelo Verploegen, Clazz Ensemble, donderdag 24 december 2009, Stranger Than Paranoia Festival, Paradox, Tilburg

In tegenstelling tot wat eerder aangekondigd was, deelde Paul van Kemenade het eerste deel van de openingsavond van Stranger Than Paranoia niet het podium met cellist Ernst Reijseger, maar met de gebroeders Bert (bas) en Jacques (gitaar) Palinckx. Reijseger liet zich verontschuldigen; hij was zojuist vader geworden.

Het duo Palinckx staat bekend om hun experimentele improvisaties. Naast Jacques lagen ze al klaar: de melkopschuimer, mixer, hondenborstel en nog meer geluidsvervormende attributen, waarmee hij soms irritante, maar soms ook verbazingwekkende klanken tevoorschijn toverde. Het trio startte met de wereldpremière van een compositie die altsaxofonist Van Kemenade schreef voor Reijseger met de toepasselijke titel 'De Reiziger' en eindigde met 'Maartse Buien', een stuk van Jacques wat hij naar eigen zeggen "helaas al" in 1983 schreef. Van Kemenade, vrije geest als hij is, benadrukte nog eens het doel van dit festival: experimentele improvisaties, ook in kleinere bezettingen. In dit kader was het een geslaagde opening op allebei de fronten.

In het tweede gedeelte van deze avond maakte Van Kemenade een swingende start met zijn kwintet, dat naast hemzelf bestaat uit Louk Boudesteijn (trombone), Rein Godefroy (piano), Wiro Mahieu (bas) en Pieter Bast (drums). De blazerssectie werd voor de gelegenheid gecompleteerd met Angelo Verploegen (flugelhorn, trompet). De individuele kwaliteiten van de blazers in combinatie met de karakteristieke klankkleuren van de drie verschillende blaasinstrumenten vormden een prachtig harmonieus geheel.

Ook het spel van Mahieu sprong in het oog. Zijn baslijnen zijn dynamisch en inventief, en hij heeft een uitermate expressieve manier van spelen. Mocht een bas op wieltjes mogelijk zijn, dan zou hij er waarschijnlijk het hele podium mee ronddansen!

Een optreden van deze band verveelt eigenlijk nooit. Het bevat composities met (traditionele) jazz, klassieke thema's, improvisaties, swingende breaks, maar ook lyrische stukken. De immer zichzelf blijvende Van Kemenade weet zich dan ook omringd door goede muzikanten met een open blik; dat maakt het geheel telkens weer tot een kwalitatief hoogstandje.

Voor het laatste onderdeel werd het podium vrijgemaakt voor het 12-koppige Clazz Ensemble, dat werd opgericht in 2007 en composities speelt op de grens van jazz en (modern) klassiek. Deze small big band onder leiding van Dick de Graaf (saxofoons, dwarsfluit) en Gerard Kleyn (trompet) bestaat uit negen blazers en een ritmesectie met piano. De diversiteit aan blaasinstrumenten was groot; alt-, tenor-, sopraan,- en baritonsax, maar ook trompet, trombone, bugel, klarinet en basklarinet.

Alhoewel de eerste nummers wat steriel klonken, was de klarinetsolo van Paul van der Feen een prachtig moment tijdens de eerste compositie, een circuswals. De vertolking van de wals op zich bood jammer genoeg niet de mogelijkheid de circusring te visualiseren. Na enige tijd echter leek het orkest zijn draai gevonden te hebben en raakte het publiek enthousiast. De saxofoonsolo van De Graaf bracht de swing weer terug en de muzikanten speelden losser en meer met gevoel.

Ook schroomde het orkest niet om een geluidseffect toe te passen op Kleyns trompet. Over het gebruik van geluidvervormers en effectenkastjes zijn de meningen verdeeld, maar ook hier was het resultaat fraai en zeker niet overdone. Maar er volgden nog meer mooie momenten, waaronder een duet voor klarinet (Van der Feen) en trombone (Vincent Veneman) en een solo van Martijn de Laat op trompet zonder begeleiding van het orkest, wat wel meteen een abrupt einde betekende van het concert.

Deze goed gevulde avond was in ieder geval een sterke start van alweer de zeventiende editie van het Stranger Than Paranoia Festival.

Klik hier voor een fotoverslag van deze avond door Cees van de Ven.

(Donata van de Ven, 4.1.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgi√ę
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.