Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Oud en ervaren ontmoet jong en virtuoos

Niels Duffhuës, Philip Catherine & Harmen Fraanje , Erika Stucky, maandag 28 december 2009, Stranger Than Paranoia Festival, Paradox, Tilburg

Het waren de inleidende woorden van schrijver Jasper Mikkers bij het optreden van Philip Catherine (gitaar) en Harmen Fraanje (piano). Oud en ervaren was in dit geval niet minder virtuoos! Slechts zelden zag ik een duo zo harmonieus en aan elkaar gewaagd.

De individuele kwaliteiten van beide muzikanten kwamen volledig tot hun recht in een optreden dat garant stond voor vrolijkheid, lichtheid en ontroering. Elk aangedragen thema werd als in een soort vanzelfsprekendheid ingevuld en aangevuld door het fantasierijke, sprankelende spel van Fraanje en de zoetgevooisde klanken van Catherine. Het wederzijds respect tussen beide musici bleek niet alleen uit hun blikken over en weer, maar ook uit de ruimte die ze elkaar ruimschoots boden voor briljante improvisaties. Er waren stiltemomenten die gewoon stil mochten zijn; de timing was telkens perfect.

De elektronische geluidseffecten - door middel van pedalen toegepast op de elektrische gitaar - van Catherine waren veelzeggend doch subtiel, en vormden geenszins een dominantie ten opzichte van de akoestische klanken van de piano. Immers Fraanje wist door zijn aanslag verbluffende nuances aan te brengen in de klankkleur van zijn pianospel. Het duo Fraanje/Catherine lijkt een gouden greep voor de toekomst en was een regelrechte topper op Stranger Than Paranoia 2009.

Brabander Niels Duffhuës mocht deze avond de spits af te bijten. Met zijn warme, wat rauwe stemgeluid bracht hij songs die ongetwijfeld ooit recht uit het hart zijn ontstaan. De dramatiek kon je moeilijk ontgaan, maar zijn schijnbaar onverschillige houding gaf het geheel gaandeweg een monotoon tintje. Jammer ook dat de tekst steeds na de eerste regels – in ieder geval door mij - niet meer te volgen was. Gelukkig werd de zanger/pianist halverwege begeleid door een strijkkwartet, wat de spanning terugbracht en de aandacht van het publiek kon vasthouden.

Een welkome aanvulling was het gastoptreden van Oleg Fateev in deze setting. Subtiele accordeonklanken vulden de stem en de strijkersklanken waar nodig aan. De uit Moldavië afkomstige bayanspeler wist met zijn inlevingsvermogen en sensitieve spel de geloofwaardigheid weer aan te scherpen. In het - ter afsluiting - totaal geïmproviseerde stuk door piano, viool en bayan, liet Duffhuës zien dat hij meer in zijn mars heeft dan het opdreunen van melancholische zwartgalligheid.

En toen was er Erika Stucky. Deze excentrieke dame maakte al gillend en roffelend op een pannendeksel haar entree en presenteerde haar min of meer kant-en-klaarshow aan het hooglijk verbaasde, maar verwachtingsvolle publiek. Aan haar zijde een twee meter lange bastubaspeler en een veel kleinere, maar zeer dynamische drummer/percussionist.

Stucky wordt het best omschreven als een stemkunstenares met een sterk beeldende inslag. Ze acteert, vertelt verhalen, jodelt, zingt jazz en pop en produceert verder nog allerlei klanken die moeilijk nader te omschrijven zijn. Tijdens een film waarin Stücky zelf over een groen weitje danste, bracht ze in het schijnsel van de filmprojector haar versie van Stones-klassieker 'Gimme Shelter' ten gehore. Daarnaast bezong ze op geheel eigenwijze Marvin Gaye's 'I Heard It Through The Grapevine', waarvan de melodie waarschijnlijk het enige normale houvast was die het publiek van haar zou krijgen deze avond.

Verder vertelde ze een vaag verhaal over Marlon Brando die een diabetespatiënt aanspoorde koffie te drinken met een enorme berg suiker, wat gevisualiseerd werd in een filmpje waarin ze zelf de beker leegdronk. Een niet onverdienstelijke rap was de toegift van haar act. Kortom hartstikke gek, maar wel origineel!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Donata van de Ven, 13.1.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.