Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Jazzkwintet speelt op safe

Paul van Kemenade, Ray Anderson, Han Bennink, Frank Möbus & Ernst Glerum, maandag 21 december 2009, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

De laatste dagen is zorgvuldige verplaatsing een serieus en belangrijk thema geweest. Eén ondoordachte stap en je kon op een vervaarlijke manier aan het glibberen gaan, met molenwiekende armen en de besneeuwde grond als onvermijdelijk einddoel. Het leek of het kwintet rond altsaxofonist Paul van Kemenade zich dit ter harte genomen had in een volgepakt Café Wilhelmina bij het laatste concert van Jazzpower in 2009.

De vijf stermuzikanten, onder wie Boy Edgar Prijs-winnaar Ernst Glerum en drummer Han Bennink, speelden uitstekend. De onderlinge verstandhouding zorgde voor een warme sfeer. Het publiek waardeerde dat, beloonde composities en individuele uitstapjes met applaus. Toch waren er maar weinig momenten waarop het kwintet je werkelijk kon verrassen. Een enkele keer verlieten ze geijkte jazzpatronen om zich eens aan iets uitzonderlijks te wagen, zoals in Charlie Hadens indringend getoonzette 'Song For Che', een klaaglied geschreven na de dood van Che Guevara. De eenvoudige, droevige melodie gaf de muzikanten aanleiding voor prachtige, bedachtzame omzwervingen, met als hoogtepunt een duet waarin Van Kemenade en tombonist Ray Anderson troost bij elkaar leken te zoeken in innig vervlochten lijnen.

Ook in de tweede set was er zo'n moment: het kwintet speelde lange zachte noten die vlak langs elkaar wrongen. Het diende als een lanceerplatform voor een van de weinige solo's waarin gitarist Frank Möbus zichzelf oversteeg, in flonkerende hoge sporen die hij trok over het strakke uitspansel dat zijn collega's voor hem in stand hielden. De musici lieten dit hoogtepunt uiteindelijk vastlopen in een kleffe easy-listening stijl. Hoog vliegen was kennelijk niet de bedoeling op de verraderlijk glibberige grond. En eigenlijk gold dat het hele concert. Daarin schuilt de zwakte van Van Kemenade. Hij weet wat hij kan en wie hij om zich heen moet verzamelen. Maar in de uitwerking gaat hij nauwelijks nog uitdagingen aan.

Klik hier voor een fotoverslag van het concert dat ditzelfde kwintet gaf op woensdag 16 december 2009 in Paradox (Tilburg) door Cees van de Ven.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 12.1.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.