Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Feestelijk concert van toonaangevende trompettist

Nieuwjaarsconcert Ack van Rooyen 80, zaterdag 2 januari 2010, Bimhuis, Amsterdam

Sinds de vijftiger jaren is Ack van Rooyen één van de meest toonaangevende trompettisten in de Nederlandse en Europese jazzscene, te weten het moderne mainstream idioom. Samen met zijn broer Jerry maakte hij deel uit van de Ramblers en, met de gebroeders Bruijn (Rinus en Kees), de Red And Brown Brothers. Al snel maakten beide broers Van Rooyen furore in Europa (vooral Duitsland). Jerry in het bijzonder als orkestleider/arrangeur en Ack als solist in orkesten als dat van Peter Herbolzheimer, de WDR Big Band en het Clark Terry Orchestra.

Als icoon van de eerste lichting Nederlandse moderne jazzmusici werd – terecht – op het meest belangrijke jazzpodium zijn tachtigste verjaardag gevierd. Familie, vrienden, kennissen, collega's en liefhebbers genoten van de verschillende solo-, duo- en ensemble-optredens. Behalve het Ack van Rooyen/Paul Heller Quintet traden enkelen van Acks favoriete jonge Nederlandse jazzmusici op.

De hoogtepunten van dit zeer gevarieerde en lichtvoetige verjaardagsconcert bevonden zich aan het begin en het eind. Gast Peter Beets opende en verraste met een prachtige pianosolo in 'Over The Rainbow'. Schitterend intens en subtiel gespeeld. Vervolgens een duo met Beets en Van Rooyen in de standard 'My One And Only Love'. Hierin bleek hoe helder, efficiënt en beheerst Van Rooyen soleert op zijn hoofdinstrument, de bugel. Het concert kon niet meer stuk.

Barbara Field, al 53 jaar Acks echtgenote ("wie doet mij dat na", zei hij zelf) zong breekbaar, fascinerend en met veel gevoel 'Refection' van Thelonious Monk. Ook de vocale bijdrage van Fay Claassen in duo met haar echtgenoot tenorsaxofonist Paul Heller was indrukwekkend in Mulligans 'Line For Lyons', soms scheurend aan de rand van de harmonische stemming.

Na de pauze concerteerde het Ack van Rooyen/Paul Heller Quintet, met pianist Hubert Nuss, bassist Ingmar Heller en drummer Hans Dekker. Tenorist Paul Heller heeft een mooie, beschaafde en warme toon en fraseert, evenals Van Rooyen, relaxed over de schema's heen in zijn solo's. In deze set excelleerde Ack van Rooyen in een prachtige ballad, die hij opdroeg aan de verleden jaar overleden altsaxofonist Charlie Mariano, Pia Beck en zijn broer Jerry. Van Rooyen is een balladvertolker van grote klasse.

Tenslotte werd het kwintet uitgebreid met de gitaristen Peter Tiehuis en Henk Sprenger, altsaxofonist Joris Roelofs, trompettist Rik Mol en trombonist Bart van Lier. In het funky sluitstuk van dit feestelijke concert soleerden Mol en Roelofs heftig en virtuoos. Met dit hoogtepunt werd de verjaardagspartij treffend afgesloten.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Meer weten?
De website van Ack van Rooyen.

(Jacques Los, 8.1.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.