Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Rogério Bicudo & Sean Bergin - 'Mixing It' (Pingo Records, 2009)

Opname: september 2008

Rietblazer Sean Bergin zit in een introspectieve fase. Sinds twee jaar werkt hij veel met de Braziliaanse gitarist Rogério Bicudo en mixing it levert dat verstilde muziek op. Het grote gebaar heeft plaats gemaakt voor een intieme samenspraak. Er spreekt een soort vredige berusting uit dit album. Het is alsof Bergin vermoeid herinneringen ophaalt: 'nou jongen, wat ze tóén deed...' en zijn maat van 'o ja, joh?'.

De blazer en de gitarist hebben elkaar ingewijd in de muziek van Durban en van Rio de Janeiro. En dus horen we hier flarden kwela, die afgewisseld worden door zuchtjes samba. Wanneer Sean pennywhistle speelt, zoals in het titelnummer, neemt hij ons mee terug naar de eerste keer dat we 'echte' Zuid-Afrikaanse muziek hoorden (van Zig Zag and the Jive Flutes, de hit 'Tom Hark', om precies te zijn).

In 'Sonnet 119' klinkt zijn dwarsfluit zo mogelijk nog archaïscher. Deze muziek gaat diep en komt dicht bij het leven zelf. Heel even verheft Bergin zijn stem. In 'Bombella' laat hij zijn tenor een moment loeien, maar het volgende ogenblik blaast hij als in gedachten verzonken onderkoelde, gemompelde zinnen, waarin de melancholie weer de overhand heeft. De beperking geeft de inhoud prijs. Menschenmuziek is dit.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz.

Meer horen?
Op de
MySpace-pagina van Sean Bergin & Rogério Bicudo kun je twee tracks van deze cd beluisteren: 'Bombella' en 'Imagina (Valsa Sentimental)'.

(Eddy Determeyer, 6.1.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.