Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Veel huppeldepup bij Ploctones
maandag 1 februari 2010, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

In een poging om de muziek van zijn band The Ploctones te beschrijven nam gitarist en winnaar van de jaarlijkse Boy Edgarprijs Anton Goudsmit zijn toevlucht tot de term 'huppeldepup'. Niet alleen is dat een veel leukere benaming dan 'fusion', het woord past ook een stuk beter bij het kwartet. Dat bewezen The Ploctones afgelopen maandag in een welgevuld café Wilhelmina.

The Ploctones leken eigenlijk meer een rockband dan een jazzkwartet. De vier musici speelden of ze zojuist een lanceerinrichting verlaten hadden. Het tempo lag doorgaans hoog, maar ook in rustiger nummers reageerden ze alert op elke wending die de muziek nam. Al had ieder zijn eigen gewicht en inbreng, Goudsmit was onbetwist de aanjager van het geheel. Uiterlijk een kruising tussen Lambik en Elvis Costello leek hij zijn gitaar met zijn hele lichaam te bespelen. Met zijn gezicht vertrokken in allerlei grimassen beende hij her en der over het podium, kromp in elkaar, knikte door de knieën - alles gelijk op met de akkoorden en melodieën die hij uit zijn snaren plukte. Je zou zweren dat hij zelf aangesloten was op een van de stopcontacten van het café.

Bassist Jeroen Vierdag, saxofonist Efraïm Trujillo en drummer Martijn Vink lieten zich met evident plezier tot hetzelfde energieniveau opjagen. Het ensemblespel was strak en gedisciplineerd, de solo's enerverend. Maar wat er ook gebeurde in de muziek, hoe vrij de improvisaties van tijd tot tijd ook waren, de ritmische basis bleef solide. Soms werkten ze vanuit een stevig funkfundament, maar vaker nog was het ritme inderdaad niet anders te duiden dan huppeldepup. Een springerige mix van allerhande ingrediënten. De sprongen werden hoger en hoger, terwijl Goudsmit aan het publiek enthousiast gejuich ontlokte. Iemand die zo weinig neiging vertoont om op zijn lauweren te gaan rusten verdient zijn prijzen dubbel en dwars.

Lees hier het interview met Anton Goudsmit.

Recensie en interview verschenen eerder in het Eindhovens Dagblad.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(René van Peer, 7.2.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.