Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Twee formaties creëren bijzondere sound

New Niks & Artvark SQ, vrijdag 27 november 2009, De Toonzaal, Den Bosch

Naar aanleiding van het uitbrengen van de cd 'Busy Busy Busy' – een samenwerking tussen het saxofoonkwartet Artvark en drummer Arend Niks' groep New Niks – is een promotietournee tot stand gekomen, die voorlopig (komend voorjaar gaan de heren wederom toeren) werd afgesloten in muziekcentrum De Toonzaal (de voormalige synagoge uit 1823) in Den Bosch.

De beide ensembles hebben een nogal, voor de jazz, ongebruikelijke bezetting: Artvark is een saxofoonkwartet – een professioneel improviserend saxofoonkwartet kom je in de jazz niet al te vaak tegen – en New Niks heeft een bezetting van viool (Jasper le Clerq), Fender Rhodes (Erwin Hoorweg), gitaar (Andreas Suntrop) en drums (Arend Niks). De samenvoeging van de twee formaties resulteert in een zeer bijzondere sound, waartoe in het ensemblewerk vooral de viool en fender rhodes bijdragen. Aan het warme en diepe geluid van de saxen werd daardoor een lichtere, hoge klank door het New Niks kwartet toegevoegd.

Het repertoire is uiterst gevarieerd: funk, een walsje, blues, flarden swingende bigband, pop, filmmuziek en rock. Een hoogtepunt was altsaxonist Rolf Delfos' compositie 'Rev Pete, Sad Frank And Jungle Johnny' – een gospel, bluesy bewerking van de traditional 'Frankie And Johnny'. Hierin soleerde Mete Erker beheerst met prachtige moderne lijnen en een warme ronde toon op tenorsax. In het totaalgeluid, zowel van de twee formaties samen als van het saxkwartet, speelde het zware, donkere geluid en het stuwende spel van baritonsaxofonist Peter Broekhuizen een prominente rol. Ook de enkele duo-solo's, waaronder een van Delfos op sopraansax en violist Le Clerq, behoorden tot de hoogstandjes van dit concert.

Naast het gezamenlijke programma werd er door de beide groepen ook afzonderlijk geconcerteerd. Vooral Artvark imponeerde door de relaxte wijze van musiceren, uit het hoofd spelen van de complexe saxpartijen, de voortreffelijke solo's en het strakke, secure samenspel. Een uitschieter was het virtuoze 'Ornat King Coleman' (ook al van de hand van Delfos) met een uitgebreide, boeiende solo van altsaxofonist Bart Wirtz. Dit kwartet kan zich zeker meten met het vermaarde World Saxophone Quartet.

Het kwartet New Niks speelt een aantrekkelijke jazzy, goed in het gehoor liggende muziek. Het is muziek, die speels wordt uitgevoerd, en grotendeels zeer divers en filmisch is. Er wordt bekwaam en geïnspireerd gesoleerd door Le Clerq, Hoorweg en Suntrop (Arend Niks soleert amper, maar drumt alert en stuwend). Al met al een concert van hoog niveau van de groepen afzonderlijk en gezamenlijk.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Jacques Los, 5.12.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.