Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Trio krijgt kwaliteitsinjectie

Moore/Janssen/Glerum/Janssen, vrijdag 4 december 2009, Bimhuis, Amsterdam

Pianist Guus Janssen houdt zich zeer succesvol bezig met klassieke en geïmproviseerde muziek, als uitvoerend musicus en componist. Zijn lijst van klassieke en jazzcomposities voor orkesten, opera's en kleine ensembles is indrukwekkend. In zijn piano-improvisaties zijn dan ook onmiskenbaar invloeden te horen van klassieke muziek, swing en hedendaagse pianolicks. Het maakt hem tot een uniek pianist in de moderne vaderlandse jazzscene. Een en ander gaat gepaard met een virtuoze beheersing van het pianospel en een smaakvolle combinatie van akkoorden en single-note improvisaties.

De toevoeging van altsaxofonist en (bas)klarinettist Micael Moore aan Janssens trio, met bassist Ernst Glerum en drummer Wim Janssen, is een voortreffelijke keuze. Moore's 'klassieke' manier van spelen past zeer goed bij het trio en het repertoire, dat bestaat uit originele composities van Janssen, Moore en Glerum. De toonvorming en fraseringen in zijn solo's deden mij regelmatig denken aan het geluid en speelwijze van Dave Brubecks vermaarde altist Paul Desmond. Moore soleert nogal ingetogen, maar intens, en bouwt als het ware bedachtzaam zijn solo op, die dan uiteindelijk culmineert in relevante virtuoze lijnen. De invloeden van de zogenoemde cool jazz oftewel West Coast jazz, met blazers als Lee Konitz, Bud Shank, Art Pepper en de reeds genoemde Desmond, zijn significant merkbaar bij Michael Moore.

Opvallende composities in het programma waren de twee boogie-woogies van Ernst Glerum en Guus Janssens 'One Bar'. Dit laatste nummer werd ook al succesvol uitgevoerd, maar dan in triobezetting, tijdens de uitreiking van de Boy Edgar Prijs aan bassist Glerum. Ook ditmaal werd er swingend en pittig gespeeld. Pianist Janssen en Moore soleerden vingervlug en pasten bebop-gerelateerde licks toe. In een groot deel van de composities werd verwezen naar de jazzhistorie (elementen van blues, swing, bebop en avant-garde) gecombineerd met fragmenten hedendaags gecomponeerde muziek. Bij dit alles zorgden Glerum en drummer Janssen voor een gedegen, groovy begeleiding, hetgeen al met al een spannend en swingend concert opleverde. Het is niet voor niets dat, op Wim Janssen na, aan eenieder van deze formatie de Boy Edgar Prijs is toegekend.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 12.12.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.